• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

9 ανοιξιάτικες υπερτροφές

Τελευταία, όλο και περισσότερα άτομα ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους και για μια σωστή δίαιτα που θα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και ευζωία τους. Και φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε φαγητά που δε μας αρέσουν μόνο και μόνο επειδή είναι καλά για την υγεία μας. Υπάρχουν και επιλογές που είναι ωφέλιμες για την υγεία και τη διάθεσή μας,

 

Οι παρακάτω ιδιαίτερα ωφέλιμες υπερτροφές της άνοιξης, θα ενισχύσουν τη διάθεση, την ενέργεια, το μεταβολισμό και τη μνήμη σας.

Τελευταία, όλο και περισσότερα άτομα ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους και για μια σωστή δίαιτα που θα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και ευζωία τους. Και φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε φαγητά που δε μας αρέσουν μόνο και μόνο επειδή είναι καλά για την υγεία μας. Υπάρχουν και επιλογές που είναι ωφέλιμες για την υγεία και τη διάθεσή μας, αλλά και παράλληλα νόστιμες.

Δείτε μερικές από αυτές…

Καρύδια για… καλή διάθεση

Τα καρύδια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που χρειάζεται το σώμα μας για να δημιουργήσει την ουσία σεροτονίνη, η οποία μας προκαλεί καλή διάθεση. Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν καρύδια είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτού του φυσικού ρυθμιστή της διάθεσης. Και κάτι ακόμη: Είναι αργά στην πέψη και αυτό συμβάλλει στη σταθερότητα της διάθεσης και μπορεί να σας βοηθήσει να αντέξετε το άγχος.

Σπαράγγια για… καλή διάθεση

Αυτά τα μικρά, πράσινα φυτά, είναι μία από τις καλύτερες πηγές φυλλικού οξέος, μια βιταμίνη Β που βοηθά στο να νιώθουμε ενέργεια. Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης, σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την διάθεση.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαράγγια έχει 268 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέως, δηλαδή τα 2/3 της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για τις γυναίκες. Μπορείτε να τα απολαύσετε με ζυμαρικά ολικής άλεσης, για ένα δυναμωτικό γεύμα.

Όσπρια για… απώλεια βάρους

Τα φασόλια είναι μια από τις καλύτερες επιλογές αν θέλετε να χάσετε βάρος. Το σώμα πρέπει να εργαστεί για να τα διασπάσει και να φτάσει στις ίνες κι έτσι χρειάζεται να ξοδέψουμε ενέργεια για να τα χωνέψουμε. Επίσης, η πρωτεΐνη στα όσπρια ενεργοποιεί το μήνυμα «έχω χορτάσει», στο κέντρο της πείνας του εγκεφάλου μας.

Σπανάκι για… ενέργεια

Αυτό το νόστιμο, πράσινο, φυλλώδες λαχανικό, αποτελεί μια πλούσια πηγή σιδήρου (ειδικά αν δεν τρώτε κρέας), είναι βασικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που τροφοδοτούν τους μυς μας με οξυγόνο για ενέργεια.

Ερευνητές στη Σουηδία βρήκαν πρόσφατα έναν άλλο τρόπο με τον οποίο αυτά τα λαχανικά μπορούν να σας γεμίσουν ενέργεια: Ενώσεις που περιέχονται στο σπανάκι, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων –των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας- στο εσωτερικό των κυττάρων μας. Αυτό σημαίνει ότι τρώγοντας ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι την ημέρα, μπορεί να σας δώσει πολλή ενέργεια.

Αγκινάρες για… ενέργεια

Εάν δυσκολεύεστε να ανεβείτε ακόμη και λίγα σκαλοπάτια, δοκιμάστε αυτό το… θαυματουργό λαχανικό. Θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με μαγνήσιο, ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας που δημιουργείται. Αν δεν προσλαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο, οι μύες χρειάζεται να εργάζονται σκληρότερα για να αντιδράσουν και κουράζεστε πιο γρήγορα.

Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων, δεν προσλαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο. Για τις γυναίκες, η συνιστώμενη ποσότητα είναι 320 mg της ημέρα και μια μέση αγκινάρα παρέχει 77 mg μαγνησίου και μόνο 60 θερμίδες! Άλλες πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Σολομός για… υγιές δέρμα

Κάτι σαν… αντιρυτιδική κρέμα στο πιάτο σας! Ο σολομός είναι πλούσιος σε ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), ένα είδος ωμέγα-3, που βοηθά φυσικά στο μπλοκάρισμα της απελευθέρωσης της υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλείται από ένζυμα που μειώνουν το κολλαγόνο, προκαλώντας γραμμές και χαλάρωση στο δέρμα. Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ρυθμίζουν την υγρασία και τονώνουν το δέρμα, διατηρώντας την επιδερμίδα δροσερή και χωρίς ακμή.

Φράουλες για… όμορφο δέρμα

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αποκατάσταση των ζημιών στο δέρμα, που προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία. Επίσης έχουν βιταμίνη C -η βιταμίνη που σχετίζεται με λιγότερες ρυτίδες και λιγότερη ξηρότητα, σύμφωνα με έρευνες.

Μπορείτε ακόμη και να απλώσετε ένα άλλειμα από φράουλες στο δέρμα, καθώς το φυσικό απολεπιστικό που περιέχουν, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αυγά… για καλή μνήμη

Ο κρόκος του αυγού είναι γεμάτος από χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην καλή μνήμη. Το σώμα χρειάζεται χολίνη για να φτιάξει μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται ακετυλοχολίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάμνηση. Η συνιστώμενη ποσότητα χολίνης είναι 425 mg και ένα μεγάλο αυγό έχει 147 mg. Άλλες καλές επιλογές είναι οι ξηροί καρποί και το κόκκινο κρέας.

Blueberries (μύρτιλλα)… για καλή μνήμη

Αν τρώτε τακτικά αυτά τα μικρά, σκούρα μούρα, θα κάνετε καλό στον εγκέφαλό σας. Σε μια πρόσφατη μελέτη, άτομα με μειωμένη μνήμη, λόγω ηλικίας, τα οποία έπιναν περίπου δυόμισι φλιτζάνια χυμό από μύρτιλλα τη μέρα για 12 εβδομάδες, σημείωσαν σημαντική βελτίωση σε τεστ μνήμης και μάθησης, σε σύγκριση με εκείνα που έπιναν ένα χυμό με εικονικό φάρμακο.

Το μυστικό συστατικό; Ένας τύπος αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Έχει αποδειχθεί ότι αυτές αυξάνουν τα σήματα μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου και βελτιώνουν την ανθεκτικότητά τους, την ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης.

Πηγή: clickatlife.gr