• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Υγιής καρδιά με 6 κινήσεις

Μπορεί ο γενετικός παράγοντας να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών, ωστόσο, όλο και περισσότερα δεδομένα σήμερα επιβεβαιώνουν πως η λέξη κλειδί στην αντιμετώπισή τους είναι η πρόληψη και η αλλαγή του τρόπου ζωής.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 50% των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν! Μπορεί ο γενετικός παράγοντας να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών, ωστόσο, όλο και περισσότερα δεδομένα σήμερα επιβεβαιώνουν πως η λέξη κλειδί στην αντιμετώπισή τους είναι η πρόληψη και η αλλαγή του τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια…

Το αλάτισυμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση της υπέρτασης, επιβαρύνοντας κατ’ επέκταση και την καρδιά. Η ενδεδειγμένη ποσότητα αλατιού είναι λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα την οποία φαίνεται πως ξεπερνάμε καθημερινά τόσο ως ενήλικες όσο και τα παιδιά μας, εφόσον το 80% του αλατιού που καταναλώνουμε εντοπίζεται σε κρυφές πηγές νατρίου.

Ελαιόλαδο, κύρια πηγή λιπαρώνΤο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη E. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα συνδέεται με μείωση των επίπεδων «κακής» χοληστερόλης (LDL). Παράλληλα η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προσοχή, ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνουμε και στην ποσότητα διότι ως λίπος αποδίδει περισσότερες θερμίδες από κάθε άλλο συστατικό.

Κορεσμένα λίπη Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα όπως το ζωικό βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα, έτοιμα κέικ και γλυκά, καθώς και σε έτοιμα φαγητά. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ω-3, για καλή καρδιά Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητές τους, τη βελτίωση δηλαδή των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα ω-3 βρίσκονται στα ψάρια, σε ξηρούς καρπούς και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι μαλακές μαργαρίνες.

Φρούτα και λαχανικάΤα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Φροντίστε να καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων ημερησίως.

Άσκηση, σύμμαχος της καρδιάς Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών. Υπολογίζεται πως ασκούμενοι συστηματικά μειώνουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικού κατά 35%. Αρκεί λοιπόν μισή ώρα άσκησης την ημέρα για πέντε τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα, ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία της καρδιάς μας.

 

Παπαδόγιαννη Κωνσταντίνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

nutrimed.gr

iatrica.gr