Κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου συνεπάγεται η χειρωνακτική και γενικά κοπιαστική σωματική εργασία, σύμφωνα με μελέτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου της Αθήνας
Κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου συνεπάγεται η χειρωνακτική και γενικά κοπιαστική σωματική εργασία, σύμφωνα με μελέτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας EuroPRevent 2013 στη Ρώμη, ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας, Δημοσθένης Παναγιωτάκος αξιολογήθηκαν οι περιπτώσεις 250 ασθενών που είχαν υποστεί πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, 250 που είχαν υποστεί πρώτο οξύ στεφανιαίο επεισόδιο και, για λόγους σύγκρισης, άλλα 500 υγιή άτομα.
Με βάση μια κλίμακα από το 1 (σωματικά απαιτητική εργασία) έως το 9 (καθιστική/διανοητική εργασία), η ανάλυση έδειξε ότι όσοι υπέστησαν εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο, έκαναν κάποιο επάγγελμα που τους επιβάρυνε περισσότερο σωματικά. Όσοι ασχολούνταν σε λιγότερο σωματικά απαιτητικές εργασίες, είχαν κατά μέσο όρο 20% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν (μη θανατηφόρο) καρδιακό επεισόδιο ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με τον κ.Παναγιωτάκο, τα άτομα με σωματικά απαιτητικές και χειρωνακτικές εργασίες θα πρέπει να θεωρούνται κατ' εξοχήν ομάδα κινδύνου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. «Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν ένα διαρκές σωματικό στρες, που πιθανώς εξηγεί γιατί η σκληρή σωματική εργασία είναι επιβαρυντική για την καρδιά», σημειώνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαιτητική σωματική εργασία δεν μπορεί να εξισωθεί με την ήπια σωματική άσκηση που οι γιατροί συνιστούν για λόγους υγείας και η οποία δεν γεννά το ίδιο στρες. Επιπλέον, η σκληρή χειρωνακτική εργασία συχνά δεν αμείβεται επαρκώς, με αποτέλεσμα οι χειρώνακτες εργαζόμενοι να μην έχουν συνήθως κατάλληλη υγειονομική φροντίδα.
Μια δεύτερη μελέτη, από Βέλγους και Δανούς ερευνητές, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, επιβεβαιώνει ότι η έντονη σωματική εργασία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Ελς Κλέις του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γάνδης, που μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 μεσήλικων ανδρών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έκαναν σωματικά απαιτητική δουλειά, είχαν πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ιδίως αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες και στον ελεύθερο χρόνο τους, επειδή έτσι επιβαρύνουν τον οργανισμό τους.
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ