• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Οχυρώστε την καρδιά σας με 3 κινήσεις!

Σήμερα πλέον γνωρίζουμε πως η φροντίδα της υγείας της καρδιάς μας ξεκινά από την εμβρυική μας ακόμη ηλικία και επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής που έχουμε ακόμη σαν παιδιά! Η προστασία της λοιπόν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε ηλικία, πόσο μάλλον εάν συνδυάζεται και με την απόλαυση του φαγητού!

Η καρδιά αποτελεί τον πολυτιμότερο μυ του οργανισμού, δίνοντας σε όλα τα αγγεία «ρυθμό». Με τον τρόπο αυτό στέλνει αίμα και επομένως οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα και τα σημεία του σώματός μας διατηρώντας μας στη ζωή! Σήμερα πλέον γνωρίζουμε πως η φροντίδα της υγείας της καρδιάς μας ξεκινά από την εμβρυική μας ακόμη ηλικία και επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής που έχουμε ακόμη σαν παιδιά! Η προστασία της λοιπόν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε ηλικία, πόσο μάλλον εάν συνδυάζεται και με την απόλαυση του φαγητού! 3 κινήσεις της καθημερινής σας διατροφής που μπορούν να εξασφαλίσουν πολύτιμα συστατικά για την καρδιά σας είναι:

Λιπαρά τα Α και το Ω της καρδιάς: Ναι, μέχρι τώρα μπορεί να είχαν την φήμη των «εχθρών» της καρδιάς, όμως όπως φαίνεται από πολυάριθμες μελέτες δεν είναι όλα τα λιπαρά υπεύθυνα για τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Αντίθετα, πολλά από αυτά παίζουν ευεργετικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς! Ποια είναι αυτά;


Ακόρεστοι στρατιώτες! Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα γνωστά και ως «καλά» λιπαρά, διατηρούν την καλή τους φήμη χάρης την ευεργετική επίδρασή τους στην καρδιά. Μάλιστα, όταν αντικαθιστούν το ζωικό λίπος  - κορεσμένα λιπαρά- στη διατροφή μας φαίνεται πως καταφέρνουν να βελτιώσουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Μονοακόρεστα λιπαρά συναντούμε στο ελαιόλαδο, τις ελιές και σε ξηρούς καρπούς, ενώ πολυακόρεστα στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και σε σπόρους όπως το σουσάμι και ο λιναρόσπορος.

Ω-3: τα ω της καρδιάς Γνωστά ως «καλά» λιπαρά, καθώς φαίνεται να βελτιώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σε υπερτασικά άτομα. Τα συναντούμε κυρίως στα ψάρια και τα ιχθυέλαια, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, αλλά και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως μαλακές μαργαρίνες εμπλουτισμένες σε ω-3.

«Κοκκινίστε» την ημέρα σας! Γνωρίζατε ότι το κόκκινο χρώμα ορισμένων τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να αποτελέσει ισχυρή ασπίδα για την καρδιά σας; Πράγματι τρόφιμα όπως το κόκκινο κρασί, τα κόκκινα και μωβ φρούτα και οι χυμοί τους όπως ο χυμός ρόδι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά γνωστά και ως πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες έχουν συσχετισθεί με την καλή υγεία των αγγείων, ενώ προστατεύουν την «κακή» χοληστερόλη από την οξείδωση.


Πως μπορείτε, όμως, να «μαγειρέψετε» τις 3 αυτές κινήσεις σε ένα γεύμα; Δοκιμάστε λοιπόν για πρωινό:

  • 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μαλακή μαργαρίνη εμπλουτισμένη σε ω-3 και σπιτική μαρμελάδα βατόμουρο

  • 2-3 κουταλιές της σούπας ξηρούς καρπούς και

  • 1 ποτήρι χυμό κοκτέιλ ρόδι

 

Κοκκίνου Φωτεινή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.nutrimed.gr

www.facebook.com/nutrimed.gr