• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ουσία του κόκκινου κρέατος κάνει κακό στην καρδιαγγειακή υγεία

Η καρνιτίνη, ουσία που εμπεριέχεται εν αφθονία στο κόκκινο κρέας, κάνει κακό στην καρδιά, αποφαίνεται αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.


Η καρνιτίνη, σύμφωνα με επιστημονική ομάδα της Κλινικής Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον Δρ Στάνλεϊ Χέιζεν, προκαλεί αρτιοσκλήρυνση. Η καρνιτίνη διασπάται από βακτήρια στο έντερο και με αυτό τον τρόπο «πυροδοτεί» μια αλυσίδα αντιδράσεων, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης, την απόφραξη των αρτηριών και τον αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που ήδη έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι επιβλαβής για την υγεία, αποδίδοντας το πρόβλημα στα κορεσμένα λίπη και την επεξεργασία του κόκκινου κρέατος.

Η καρνιτίνη, εκτός από τα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, ελάφι, αρνί, χοιρινό, πάπια κ.α.), αποτελεί επίσης διατροφικό συμπλήρωμα, ενώ περιέχεται και σε αρκετά ενεργειακά ποτά. Η συγκεκριμένη ουσία διευκολύνει την μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, στα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας μέσα στο κύτταρο.

Σύμφωνα όμως με διατροφολόγους, η νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανώς αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιακό κίνδυνο και όσοι παίρνουν συμπληρώματα καρνιτίνης ή πίνουν ενεργειακά ποτά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα, κάνοντας πειράματα με ποντίκια και περίπου 2.600 ανθρώπους όπου διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια του εντέρου χρησιμοποιούν την καρνιτίνη ως ενεργειακή πηγή. Έτσι, αυτή διασπάται σε αέριο, που στο ήπαρ μετατρέπεται στη χημική ουσία TΜAΟ. Η τελευταία, προτού αποβληθεί με τα ούρα, συμβάλλει στη συσσώρευση εναποθέσεων λίπους και LDL («κακής») χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία, με τελικό αποτέλεσμα την καρδιοπάθεια και πιθανώς τον πρόωρο θάνατο.

Σύμφωνα με τον Δρ Χέιζεν, η TΜAO είναι μια ουσία που συνήθως αγνοείται, όμως στην πραγματικότητα επηρεάζει σημαντικά τον μεταβολισμό της χοληστερόλης, καθορίζοντας σε ποιο βαθμό το επίπεδο της τελευταίας θα αυξηθεί στον οργανισμό. Το 2011, μια έρευνα είχε συνδέσει την ΤΜΑΟ με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.

Οι άνθρωποι που έχουν ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα επίπεδα καρνιτίνης και ΤΜΑΟ στον οργανισμό τους, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι είναι ο συνδυασμός καρνιτίνης και συγκεκριμένων βακτηρίων που δημιουργεί το πρόβλημα. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι οι «αποικίες» των μικροοργανισμών στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν αφανώς, αλλά σε σημαντικό βαθμό το οτιδήποτε, από το βάρος του ανθρώπου έως τη χημεία του εγκεφάλου του.

«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι όσο λιγότερο κόκκινο κρέας, τόσο το καλύτερο», τονίζει ο Δρ Χέιζεν, ο οποίος, όπως λέει, προσωπικά, το περιόρισε σε λιγότερο από μία φορά το 15νθήμερο. «Δεν προτείνω να κόψει κανείς τελείως το κόκκινο κρέας, αλλά να μειώσει τη συχνότητα και το μέγεθος των μερίδων», εξηγεί.

Αναφέρει ακόμα ότι είναι καλή ιδέα να τρώει κανείς προβιοτικό γιαούρτι για να αλλάξει τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερό του, έτσι ώστε να μειωθούν αναλογικά εκείνα τα βακτήρια που τρέφονται με καρνιτίνη και τη διασπούν. Παράλληλα, όπως λέει, το ψάρι και το άσπρο κρέας (κοτόπουλο κ.λπ.) περιέχουν πολύ μικρότερα επίπεδα καρνιτίνης.

Πολλοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη μελέτη πολύ σημαντική (κάποιοι έκαναν λόγο για «ορόσημο»), αν και επεσημαίνουν πως τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες σχετικές έρευνες. Στο μεταξύ, ο Δρ Χέιζεν ετοιμάζει ένα νέο διαγνωστικό τεστ για την ανίχνευση της ουσίας ΤΜΑΟ (ως πρόδρομου της αρτηριοσκλήρυνσης), έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν στα χέρια τους ένα νέο δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου για τους ασθενείς.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ