• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Εμβολιασμένο μόλις ένα στα 10 παιδιά Ρομά

«Κενά» στον εμβολιασμό των Ελληνόπουλων διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη, με εμβόλια όπως το ΜΜR για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα, αλλά και τα σκευάσματα για την ηπατίτιδα Α και την ανεμοβλογιά να «απουσιάζουν» από το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών.

«Κενά» στον εμβολιασμό των Ελληνόπουλων διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη, με εμβόλια όπως το ΜΜR για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα, αλλά και τα σκευάσματα για την ηπατίτιδα Α και την ανεμοβλογιά να «απουσιάζουν» από το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών.

Παράλληλα, όμως, σημαντικά κενά αναδεικνύονται και σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δομές εμβολιασμού, καθώς το 70% των παιδιών έχουν εμβολιαστεί σε ιδιωτικά ιατρεία.

Σε γενικές γραμμές, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, τουλάχιστον έως το 2011, διαπιστώνουν οι συντάκτες της Εθνικής Μελέτης της Κατάστασης Εμβολιασμού των Παιδιών που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). 

Προβλήματα εντοπίζουν στην κάλυψη ειδικών ομάδων του πληθυσμού: η κάλυψη παιδιών που ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών χαρακτηρίζεται γενικά καλή ή μέτρια, ενώ αυτή των παιδιών από οικογένειες Ελλήνων Τσιγγάνων είναι γενικά μέτρια ή χαμηλή.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τους ειδικούς στο εμβόλιο MMR. Όπως αναφέρουν η κάλυψη του παιδικού πληθυσμού με τις αναγκαίες δόσεις του εμβολίου MMR είναι ανεπαρκής, με  το 83% του συνόλου των παιδιών Α’  Δημοτικού να έχουν θωρακιστεί κατά των επικίνδυνων για τις επιπλοκές τους νοσημάτων της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς.

Ακραίο χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το εύρημα ότι κανένα παιδί Ρομά δεν ήταν εμβολιασμένο στη γέννηση με το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG) παρά τις σχετικές συστάσεις, που ισχύουν από πολλά χρόνια.

Επίσης,  ακραίο αλλά και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία είναι το εύρημα της πολύ χαμηλής κάλυψης των παιδιών αυτών με τις δύο δόσεις του εμβολίου MMR (μόλις το 8%), εάν ληφθεί υπόψη η προτεραιότητα του εμβολιασμού για ιλαρά καθώς και το γεγονός ότι η επιδημία ιλαράς του 2010 στην Ελλάδα πρόσβαλε κυρίως παιδιά από την κοινότητα των Τσιγγάνων.

Στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη να εφαρμοστεί συστηματικό σχέδιο για τον συντονισμένο εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού των Τσιγγάνων στην Ελλάδα με έμφαση στη σταθερή λειτουργία ιατρείων εμβολιασμού κοντά ή μέσα σε κάθε οικισμό και τη συνεχή παροχή εμβολίων.

Ανάλογες είναι οι προτάσεις και για τον γενικό πληθυσμό, δεδομένης της «ανυπαρξίας» δημόσιων δομών για εμβολιασμό.

Μονόδρομος για την πλειοψηφία των Ελλήνων γονιών είναι ο εμβολιασμός σε ιδιώτες γιατρούς. Το σύστημα των δημόσιων ιατρείων εμβολιασμού στη χώρα μας δεν κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες του παιδικού πληθυσμού, αναφέρουν οι επιστήμονες και ζητούν να οργανωθεί σχέδιο αύξησης των δημόσιων ιατρείων προκειμένου να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις από τον μη εμβολιασμό των παιδιών και την πυροδότηση μίνι «επιδημιών» με ξεχασμένες ασθένειες.

«Στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αύξηση των ιατρείων εμβολιασμού στα οποία οι οικογένειες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και τα εμβόλια να παρέχονται δωρεάν (ιατρεία ΕΣΥ, ιατρεία ΕΟΠΥΥ, άλλα δημόσια ιατρεία, ιατρεία ΟΤΑ, ιατρεία ΜΚΟ κλπ.). Όσο αυξάνονται οι ανασφάλιστες και φτωχές οικογένειες, τόσο αναμένεται να μην επαρκούν οι υπάρχουσες δημόσιες υποδομές εμβολιασμού» τονίζεται στην έκθεση.

Το κόστος του εμβολιασμού απαγορευτικό για τους γονείς

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το 95% των παιδιών είχαν ασφάλιση υγείας (όπως επίσης το 83% των παιδιών από οικογένειες μεταναστών).

Περίπου 2 στους 3 γονείς θεωρούν ότι το οικονομικό κόστος των εμβολίων και της ιατρικής επίσκεψης αποτελούν πρόβλημα για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, ενώ για τους μετανάστες το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο.

Παράγοντες που επηρεάζουν  την πρόσβαση σε ιατρείο εμβολιασμού (πχ μακρινή απόσταση, ώρες λειτουργίας που δεν εξυπηρετούν τους γονείς) αποτελούν πρόβλημα περίπου για έναν στους 3 γονείς.

Περίπου οι μισοί γονείς θεωρούν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς ενώ το 30% δήλωσε  ότι η στάση του για τα εμβόλια έγινε πιο επιφυλακτική μετά τη δημόσια συζήτηση για το εμβόλιο της πανδημικής γρίπης του 2009.

Περίπου 1 στους 5 ανέφερε ότι έχει πρόβλημα με την κακή συμπεριφορά του προσωπικού του ιατρείου στο οποίο συνήθως εμβολιάζεται το παιδί τους.

Πηγή: protothema.gr