• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Μην αμελείτε τον έλεγχο του προστάτη

Σχεδόν οι μισές από τις δυνητικά θανατηφόρες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, θα μπορούσαν να έχουν ανιχνευθεί με τον προληπτικό έλεγχο σε άνδρες που ηλικιακά βρίσκονται στη δεκαετία των σαράντα, με αποτέλεσμα να έχουν την ευκαιρία για μια πιο έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία

Σχεδόν οι μισές από τις δυνητικά θανατηφόρες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, θα μπορούσαν να έχουν ανιχνευθεί με τον προληπτικό έλεγχο σε άνδρες που ηλικιακά βρίσκονται στη δεκαετία των σαράντα, με αποτέλεσμα να έχουν την ευκαιρία για μια πιο έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι γιατροί θεωρούν πως πρόκειται για ρουτίνα πλέον η παρακολούθηση των ανδρικών επιπέδων της πρωτεΐνης γνωστής είτε ως Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο ή ως PSA και η οποία μπορεί να αποτελέσει πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.  

Παρόλα αυτά, ακόμα υπάρχουν αμφιβολίες για την εν λόγω εξέταση, μια και δεν ανιχνεύει άμεσα τον καρκίνο, οδηγώντας κάποια άτομα, που δεν πάσχουν τελικά, στη λήψη θεραπείας χωρίς λόγο. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, αυτές οι δοκιμές σε σαραντάρηδες άντρες, μπορούν να εντοπίσουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των θανατηφόρων κρουσμάτων της νόσου, ενώ  παράλληλα ελαχιστοποιούν τον αριθμό των «ψευδώς θετικών» αποτελεσμάτων.

Σε μελέτη που έγινε από το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, όπου και εξετάστηκαν ιατρικά αρχεία 21277 ανδρών από τη Σουηδία, ηλικίας από 27 έως 52 ετών και για χρονική περίοδο μιας τριακονταετίας, διαπιστώθηκε ότι το 10% των ανδρών που είχαν υψηλότερα επίπεδα PSA και βρίσκονταν στην ηλικία 45-49, αντιπροσώπευαν περίπου το 44% του συνόλου των θανάτων από τη νόσο.

Αυτό σημαίνει πως, είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από την ασθένεια, συγκριτικά με εκείνους που η ένδειξη της PSA ήταν 25% χαμηλότερη από το ανώτερο φυσιολογικό όριο, ανέφεραν οι ερευνητές στο British Medical Journal.

Ο έλεγχος του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου από τους άνδρες που βρίσκονται στις αρχές της δεκαετίας των σαράντα, μπορεί να βοηθήσει σε αρκετές διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη, αλλά σε εκείνους που έχουν μπει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, οι πιθανότητες να ανιχνευθεί η νόσος αυξάνονται, μια και τα περιστατικά είναι περισσότερα.

Πηγή: capitalhealth.gr