Ο βρυγμός στην παιδική ηλικία
Περίπου 15% έως 30% των παιδιών μικρής ηλικίας σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους, σύμφωνα με την χειρουργό οδοντίατρο, Δρ Θεοδώρα Σκούρα.
Οι κύριες περίοδοι που μπορεί ένα παιδί να σφίγγει τα δόντια του είναι δύο:
- Όταν ανατέλλουν τα πρώτα νεογιλά δόντια στο στόμα
- Όταν σε μεγαλύτερη ηλικία τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται από μόνιμα
Σε καθημερινή βάση το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως τις ώρες του ύπνου και λιγότερο όταν το παιδί είναι ξύπνιο.
Το συνεχές σφίξιμο ή τρίξιμο που κάνει το παιδί υποσυνείδητα, μπορεί να ευθύνεται γαι διάφορες ενοχλήσεις πολύ μπορεί να αισθάνεται όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στη γνάθο ή/και φθορά των δοντιών.
Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να βοηθήσει;
- Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί να χαλαρώσει πριν πέσει για ύπνο. Μειώνοντας τα επίπεδα stress είναι λιγότερο πιθανό το παιδί να αντιδρά σφίγγωντας τα δόντια στον ύπνο.
- Δοκιμάστε να του κάνετε ένα απαλό μασάζ στους μύες της γνάθου. Ασκήσεις τεντώματος και χαλάρωσης διαδοχικά της ομάδας των μυών της στοματικής περιοχής μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμες.
- Φροντίστε ώστε το παιδί σας να πίνει αρκετό νερό. Πολλές φορές η συνήθεια του τριξίματος των δοντιών συνδέεται με την αφυδάτωση.
- Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας που μπορεί έπειτα από μία εξέταση να σας ενημερώσει εαν το παιδί σας σφίγγει παρά λειτουργικά τα δόντια του.
Συνήθως δεν απαιτείται κάποια οδοντιατρική παρέμβαση στην προσχολική ηλικία. Ωστόσο, στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι χρήσιμη ή κατασκευή κάποιων προσωρινών στεφανών ή ενός ενδοστοματικού νάρθηκα (πλαστικό μασέλακι) νυκτός που θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα του προβλήματος.