• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η οστεοπόρωση χτυπά έναν στους πέντε άνδρες

«Η σιωπηλή επιδημία» της οστεοπόρωσης δεν είναι αποκλειστικά και μόνο γυναικεία υπόθεση, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς χτυπά και τους άντρες.

«Η σιωπηλή επιδημία» της οστεοπόρωσης δεν είναι αποκλειστικά και μόνο γυναικεία υπόθεση, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς χτυπά και τους άντρες. Δυστυχώς όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί μια άγνωστη και ύπουλη απειλή για την υγεία των Ελλήνων, καθώς μαθαίνουν για την πάθησή τους αφού προηγηθεί το κάταγμα.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι οι γιατροί επιμένουν πως οι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από οστεοπόρωση παρά από προστάτη! Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή να υποστεί κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.

Και οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης πάθησης είναι πιο ανησυχητικές στους άνδρες, καθώς ένας ασθενής με οστεοπορωτικό κάταγμα συνήθως εμφανίζει περισσότερες και σημαντικότερες επιπλοκές σε σύγκριση με μία γυναίκα. Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι 6 μήνες έπειτα από κάταγμα ισχίου η θνησιμότητα είναι διπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο ενδοκρινολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών κ. Γιώργος Τροβάς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων κ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως οι άντρες οφείλουν- όπως και οι γυναίκες- να κάνουν μέτρηση της πυκνότητας των οστών. Επίσης, χρήσιμο είναι και το «Τεστ Κινδύνου Διάρκειας Ενός Λεπτού», το οποίο δείχνει αν ένας άνδρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποστεί κάποιο κάταγμα λόγω της συγκεκριμένης πάθησης.

ΠΗΓΗ: tanea.gr