• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα συμπληρώματα ασβεστίου «χτυπούν» τα αγγεία

Τα συμπληρώματα ασβεστίου που λαμβάνουν κυρίως οι γυναίκες για την οστεοπόρωση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος μέχρι 30%, ενώ αυξάνουν και τον κίνδυνος για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου που λαμβάνουν κυρίως οι γυναίκες για την οστεοπόρωση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος μέχρι 30%, ενώ αυξάνουν και τον κίνδυνος για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ταμπλέτες-συμπληρώματα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου «θεωρούνται φυσικές από τους ανθρώπους, αλλά δεν είναι καθόλου φυσικές στην πραγματικότητα», εξηγεί ο καθηγητή Ίαν Ριντ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Όκλαντ.

Οι επιστήμονες έκαναν αξιολόγηση 11 προηγούμενων κλινικών μελετών πάνω στο ζήτημα, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 12.000 ηλικιωμένα άτομα για μια περίοδο άνω των τεσσάρων ετών.

Οι μισοί έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου και οι άλλοι μισοί εικονικά χάπια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση 30% στα περιστατικά εμφραγμάτων, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες που έπαιρναν το συμπλήρωμα ασβεστίου, ανεξάρτητα από τον τύπο του διατροφικού συμπληρώματος.

«Σε 1.000 ανθρώπους που λαμβάνουν ασβέστιο για αρκετά χρόνια, αναμένουμε 14 περισσότερα εμφράγματα, δέκα περισσότερα εγκεφαλικά και 13 περισσότερους θανάτους σε σχέση με όσους δεν παίρνουν αυτά τα χάπια», λέει ο Ριντ.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα το βιολογικό μηχανισμό της πιθανής αρνητικής επίδρασης του πρόσθετου ασβεστίου στον οργανισμό, αλλά προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου αυξάνει απότομα τις συγκεντρώσεις ασβεστίου στο αίμα για τις επόμενες τέσσερις έως έξι ώρες, πράγμα που αντίθετα δεν συμβαίνει όταν ο άνθρωπος παίρνει το ασβέστιο μέσω της καθημερινής διατροφής του, επειδή τότε το ασβέστιο απορροφάται σταδιακά και το επίπεδό του στο αίμα σπάνια αυξάνει.

Η αύξηση επιπέδων ασβεστίου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία (όπως συμβαίνει και με τη χοληστερίνη), κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή πάθηση.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρησης British Medical Journal.

Πηγή:tanea.gr