Αν και η μάχη ενάντια στη σκόνη δεν μπορεί να κερδηθεί ολοκληρωτικά, υπάρχουν τρόποι ώστε να έχετε, όσο γίνεται, το πάνω χέρι και να αποφύγετε ενοχλητικές αλλεργικές αντιδράσεις.
Περισσότερο από το 90% της οικιακής σκόνης προέρχεται από τους ανθρώπους και τα υφάσματα. Μικροσκοπικές νιφάδες δέρματος και ίνες μετά βίας ορατές στο μάτι, αιωρούνται με το παραμικρό ρεύμα αέρα και αναπαύονται σε κάθε επιφάνεια του σπιτιού. Αν και η μάχη ενάντια στη σκόνη δεν μπορεί να κερδηθεί ολοκληρωτικά, υπάρχουν τρόποι ώστε να έχετε, όσο γίνεται, το πάνω χέρι και να αποφύγετε ενοχλητικές αλλεργικές αντιδράσεις. Ας τους δούμε...
1. Οργανώστε κατάλληλα τη ντουλάπα σας
Οι ντουλάπες, γεμάτες με ίνες από ρούχα, πετσέτες και σεντόνια, είναι καταφύγιο σκόνης. Και κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα τους, δημιουργούμε μια αόρατη καταιγίδα από σωματίδια. Δεν μπορείτε να εμποδίσετε τα ρούχα σας από το να αποβάλλουν ίνες, αλλά μπορείτε να στήσετε τις ντουλάπες σας έτσι, ώστε να διευκολύνεστε στο καθάρισμά τους.
Φυλάξτε τα αντικείμενά σας σε κιβώτια ή σακούλες, πριν τα βάλετε στο πάνω ράφι της ντουλάπας. Τα διάφανα πλαστικά κουτιά είναι μια καλή επιλογή, αφού εμποδίζουν τη σκόνη και σας επιτρέπουν να δείτε τι βρίσκετε στο εσωτερικό τους. Επιπλέον, είναι εύκολα στο ξεσκόνισμα.
Όσο για τα παλτά σας, μπορεί να τα φοράτε μόνο τον χειμώνα αλλά αποβάλλουν ίνες ολόχρονα. Φυλάξτε τα σε ειδικές θήκες για ενδύματα, για να περιορίσετε τη σκόνη που παράγουν αλλά και για να τα προφυλάξετε από διάφορα μικροσωματίδια.
Τέλος, προσπαθήστε να αφήνετε το πάτωμα της ντουλάπας άδειο. Έτσι, το καθάρισμά του θα είναι θέμα δευτερολέπτων. Αντίθετα, αν το φορτώσετε με παπούτσια ή άλλα αντικείμενα, είναι πολύ πιθανό να αμελείτε να το καθαρίζετε και η σκόνη δεν θα αργήσει να μαζευτεί.
2. Αλλάζετε τακτικά σεντόνια
Το άνετο, κατά τα άλλα, κρεβατάκι σας είναι ένας από τους σημαντικότερους “παραγωγούς” σκόνης στο σπίτι. Και αυτή η σκόνη έχει την τάση να πολλαπλασιάζεται αν δεν κάνετε κάτι για να την περιορίσετε.
Τα σεντόνια, οι κουβέρτες και οι μαξιλαροθήκες μαζεύουν νιφάδες δέρματος, αποβάλλουν δικές τους ίνες και απελευθερώνουν μία μικρή ποσότητα σκόνης, κάθε φορά που στριφογυρίζετε στο κρεβάτι. Για να ελαχιστοποιήσετε το νέφος που δημιουργείται, φροντίστε να πλένετε τα κλινοσκεπάσματά σας, μία φορά την εβδομάδα.
Για τα κομμάτια που δεν μπαίνουν στο πλυντήριο, λόγω κατασκευής, δεν χρειάζονται, απαραίτητα, εβδομαδιαίες βόλτες μέχρι το στεγνοκαθαριστήριο. Μπορείτε, απλά, να τα βγάζετε έξω και να τα τινάζετε. Μην αμελείτε, όμως, να τα καθαρίζετε διεξοδικά, με την πρώτη ευκαιρία.
3. Κάντε σύμμαχο... τον απορροφητήρα
Πόσες φορές διαπιστώσατε, αν και μόλις είχατε τελειώσει με το καθάρισμα του σπιτιού, ότι η σκόνη στις περισσότερες επιφάνειες επιμένει; Η αιτία είναι, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το σκούπισμα!
Οι παραδοσιακές σκούπες σπρώχνουν τη σκόνη από το πάτωμα στο φαράσι, αλλά αναπόφευκτα, την ίδια στιγμή, σηκώνουν μέρος της στον αέρα. Το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερο βαθμό και με τις ηλεκτρικές σκούπες. Τα σωματίδια της σκόνης βρίσκουν, στη συνέχεια, το δρόμο τους προς τα φρεσκοκαθαρισμένα σας έπιπλα και κάνουν το σπίτι να μοιάζει και πάλι, ακαθάριστο.
Η λύση στο πρόβλημα είναι πιο απλή από όσο θα περιμένατε: το κλιματιστικό σας ή ο απορροφητήρας της κουζίνας! Όσο σκουπίζετε το σπίτι, ανάψτε είτε το ένα είτε το άλλο - το σύστημα κλιματισμού στην ρύθμιση “fan on” (λειτουργία μόνο του ανεμιστήρα).
Όταν τελειώσετε, αφήστε τα αναμμένα για 15 λεπτά ακόμα. Θα απορροφήσουν αρκετή από τη σκόνη που σηκώνεται στον αέρα και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
4. Χρησιμοποιήστε τα σωστά καθαριστικά
Ο σκοπός του ξεσκονίσματος είναι να “φυλακίσετε” τη σκόνη και όχι απλά να την σκορπίσετε τριγύρω. Δυστυχώς, αυτό ακριβώς κάνουν τα στεγνά και τα φτερωτά ξεσκονόπανα.
Αντί των παραπάνω, προτιμήστε υγρά ξεσκονόπανα ή πανάκια με ηλεκτροστατικό φορτίο, που παγιδεύουν και κρατάνε τη σκόνη πολύ καλύτερα. Μια εναλλακτική επιλογή είναι τα ξεσκονόπανα που προσελκύουν τη σκόνη με τη χρήση ελαίων ή κεριού, αλλά να είστε προσεκτικοί, αφού μπορεί να αφήσουν πίσω τους κατάλοιπα.
Αλλά και το σκούπισμα χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία. Για τον καθαρισμό των χαλιών, δεν αρκεί μόνο η ισχύς απορρόφησης της ηλεκτρικής σας σκούπας. Χρειάζεστε και το κατάλληλο στόμιο. Για λείες επιφάνειες, όπως το παρκέ, το μάρμαρο ή τα κεραμικά πλακάκια, η απλή βούρτσα είναι αρκετή.
5. “Ξεσπάστε” σε χαλιά και μαξιλάρια
Τα χαλιά είναι μία τεράστια δεξαμενή σκόνης, μιας και όλες τους οι ίνες απορροφούν τη σκόνη σαν ένα γιγάντιο σφουγγάρι και τη στέλνουν στον αέρα, κάθε φορά που περπατάτε πάνω τους. Το σκούπισμα μία φορά την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν αρκεί.
Η ιδανική λύση, είναι το παραδοσιακό ξεσκόνισμα των χαλιών σε εξωτερικό χώρο. Μαζέψτε τα από το πάτωμα, απλώστε τα στο κάγκελο της βεράντας ή στο σύρμα για τα ρούχα και... ξεσπάστε! Χτυπήστε τα μερικές φορές, με ένα σκουπόξυλο ή μία ρακέτα και η σκόνη θα γίνει παρελθόν.
Καλό θα ήταν να κάνετε το ίδιο με τα μαξιλάρια και τα ριχτάρια των καναπέδων και τις μαξιλάρες δαπέδου, αφού απορροφούν και αυτά σκόνη. Αν τα αφήσετε αρκετό καιρό χωρίς φροντίδα, η μέρα που θα καθίσετε και γύρω σας θα δημιουργηθεί ένα μικρό συννεφάκι σκόνης δεν θα αργήσει.
6. Τοποθετήστε φίλτρα αέρα
Το μέσο μεταφοράς της σκόνης είναι ο αέρας. Καταπολεμήστε την, ελέγχοντας την ποιότητα του αέρα που κυκλοφορεί στο σπίτι σας, τοποθετώντας τα κατάλληλα φίλτρα, στο σύστημα κλιματισμού σας ή ανεξάρτητους ιονιστές αέρα.
Οι επιλογές που υπάρχουν, σήμερα, στο εμπόριο είναι πολλές. Η ιδανικότερη, ωστόσο, είναι τα ηλεκτροστατικά φίλτρα, τα οποία είναι ακριβότερα από τα απλά φίλτρα, αλλά παγιδεύουν περισσότερα από τα σωματίδια που πλανώνται στον αέρα. Η πιο φθηνή λύση, είναι τα φίλτρα μίας χρήσης. Προσέξτε, πάντως, να τα αλλάζετε πριν μαζέψουν μεγάλη ποσότητα σκόνης.
Για μεγαλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να βάλετε στο χώρο σας καθαριστές αέρα, γνωστούς και ως ιονιστές. Αυτά τα μηχανήματα αναρροφούν τον βρώμικο αέρα και τον επαναδιοχετεύουν καθαρό από ρυπαρά σωματίδια, στο σπίτι σας. Αρκετά μοντέλα, εξουδετερώνουν ακόμα και τα μικρόβια που αναπτύσσονται στη σκόνη.
Πηγή : pathfinder.gr