• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε

Η ρύθμιση των υγρών του σώματός μας αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλίζεται καθημερινά η καλή υγεία και ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού.

Πώς να εξασφαλίζεται καθημερινά η καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού

Η ρύθμιση των υγρών του σώματός μας αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλίζεται καθημερινά η καλή υγεία και ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ο άνθρωπος προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2 με 2.5 λίτρα ημερησίως. Από αυτό τα 1.4 λίτρα είναι από τα πόσιμα υγρά, το 0.7 λίτρα από τις τροφές και περίπου 0.2 λίτρα από το νερό που προέρχεται από τις καύσεις των τροφών. Η σημασία του νερού λοιπόν για τη ζωή είναι καθοριστική.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει έως και μήνες, χωρίς νερό όμως ελάχιστες μόνο μέρες.

Πώς όμως μπορούμε να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε υγρά; Όπως ήδη αναφέρθηκε περίπου 1.4 – 1.5 λίτρα ημερησίως είναι η ποσότητα του νερού που υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειαζόμαστε, δηλαδή περίπου 8 ποτήρια ημερησίως. Αν σε αυτά προσθέσουμε το νερό που παίρνουμε από τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και γενικότερα από άλλες πηγές, έχουμε καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας.

Μετά από την άσκηση αρκεί μόνο το νερό;

Η απάντηση είναι όχι. Κατά την άσκηση ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα αποθέματά του σε υδατάνθρακες προκειμένου να έχει ενέργεια ενώ παράλληλα μέσω κυρίως του ιδρώτα χάνει εκτός από νερό και σημαντικά ποσά μετάλλων (κυρίως χλώριο και νάτριο).

Κατά συνέπεια υπάρχει ανάγκη για αναπλήρωση όλων αυτών των στοιχείων. Το πόσιμο νερό μπορεί να αποτελεί μία σημαντική πηγή υγρών αλλά υστερεί όσον αφορά την περιεκτικότητα συγκεκριμένων μετάλλων και υδατανθράκων, που μαζί με το νερό συμβάλλουν στην καλή μας υγεία.

Αυτό λοιπόν που προτιμάμε είναι η κατανάλωση υγρών υπό μορφή χυμών φρούτων και λαχανικών ή ενεργειακών ποτών, που προσφέρουν μια συνολικότερη ενυδάτωση και αναπλήρωση των χαμένων με την άσκηση στοιχείων του οργανισμού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το φαινόμενο σε αθλητές μετά από πολύ έντονη άσκηση (π.χ. μαραθώνιος) να έχει παρατηρηθεί η λεγόμενη «δηλητηρίαση από νερό», όπου η απλή κατανάλωση πόσιμου νερού έχει οδηγήσει σε διαταραχές των ηλεκτρολυτών του οργανισμού λόγω μη αναπλήρωσής τους, μέσω του νερού και μόνο.

Πηγή: neadiatrofis.gr