• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Σκέψου – Φάε – Σώσε

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σήμερα 5 Ιουνίου, είναι «Σκέψου – Φάε – Σώσε», Μείωσε το διατροφικό σου αποτύπωμα.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σήμερα 5 Ιουνίου, είναι «Σκέψου – Φάε – Σώσε», Μείωσε το διατροφικό σου αποτύπωμα.

Ο στόχος πίσω από αυτό το σύνθημα είναι να προωθηθεί η συνήθεια για τη μη σπατάλη τροφίμων και η προσπάθεια όλοι να μειώσουμε το διατροφικό μας αποτύπωμα για να σώσουμε τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), κάθε χρόνο περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνεται σε όλο τον κόσμο.

Αν το ανάλογο ποσό των τροφίμων θα μπορούσε να σωθεί, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το σύνολο των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ευαισθητοποίηση όλου του πληθυσμού σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων στον κόσμο.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών τροφίμων που κάνουμε.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων είναι σπατάλη ή θα χαθεί, θα καταλήξει δηλαδή στις χωματερές.

Τα απορρίμματα τροφίμων είναι μια τεράστια διαρροή των φυσικών πόρων και ως εκ τούτου ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η αλυσίδα είναι η εξής: Για την παραγωγή τροφίμων καταναλώνεται ενέργεια, ακόμη και μια αγελάδα καταναλώνει για να παράξει 1 λίτρο γάλα, αέρια εκλύονται και αν εμείς αγοράζουμε συνεχώς τρόφιμα που καταλήγουν στις χωματερές σπαταλάμε ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια δημιουργώντας αρνητικό ισοζύγιο στο περιβάλλον.

Καταναλώστε τρόφιμα λοιπόν με οικολογική συνείδηση, κάνει καλό στην τσέπη σας και κάνετε και μια μεγάλη χάρη στο περιβάλλον.

Αγγελική Ρίζου

healthpress.gr