• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τεστ: Ποιες βιταμίνες σας λείπουν;

Ανακαλύψτε αν σας λείπει κάποια βιταμίνη από τα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψή της. Ακόμη το στόμα σας, το δέρμα και τα μάτια σας θα σας βοηθήσουν να ανιχνεύσετε τυχόν ανεπάρκεια βιταμινών.

Ανακαλύψτε αν σας λείπει κάποια βιταμίνη από τα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψή της. Ακόμη το στόμα σας, το δέρμα και τα μάτια σας θα σας βοηθήσουν να ανιχνεύσετε τυχόν ανεπάρκεια βιταμινών.

Η έλλειψη των βιταμινών Α και Ε επηρεάζει κυρίως τη λειτουργία της όρασης, και μπορεί να εκδηλωθεί με δερματικά προβλήματα, πονοκεφάλους, ξηρά και εύθραυστα μαλλιά και δυσκολία προσαρμογής της όρασης στο σκοτάδι.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β2 κάνει τα χείλη να σκάνε εύκολα και να ματώνουν. Επίσης η κόπωση που επιμένει μπορεί μερικές φορές να σημαίνει ελαφριά αβιταμίνωση από τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Αν λείπει βιταμίνη D από τον οργανισμό μπορεί να εκδηλωθούν μυϊκή αδυναμία και πόνοι στα οστά. Μια από τις αιτίες είναι και η ανεπαρκής έκθεση στο ηλιακό φως, κάτι που είναι βέβαια πολύ σπάνιο στη χώρα μας.

Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η επούλωση των πληγών και την αιμορραγία στα ούλα. Επίσης μπορεί να υπάρχει αδυναμία και ευπάθεια σε μώλωπες.

Αν σας λείπει σίδηρος είναι πιθανό να είναι χλωμό το πρόσωπό σας και να έχετε αίσθημα κόπωσης. Ακόμη τα μειωμένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν αϋπνίες και ταχυπαλμία.

Αν σας λείπει φολικό οξύ είναι πιθανό να νιώθετε υπνηλία, ευερεθιστότητα ή αδυναμία. Η ανεπάρκεια φολικού οξέος είναι συνήθως απόρροια κακής διατροφής.

Αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. είναι δύσκολο να φθάσετε στο σημείο να εκδηλώσετε συμπτώματα έλλειψης κάποιας από τις παραπάνω βιταμίνες, επομένως θα πρέπει να μεριμνήσετε για τη σωστή διατροφή σας πολύ πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων που συνήθως προκύπτει σε ακραίες περιπτώσεις διατροφικών ελλείψεων.

pathfinder.gr