• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Νερό: Ο πολύτιμος σύμμαχος του οργανισμού μας

Εμφιαλωμένο ή βρύσης; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής

Που κάνει καλό το νερό; Ποιές παθήσεις θεραπεύει; Τι περιέχουν τα εμφιαλωμένα νερά και τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά τους; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής μας!

Που κάνει καλό το νερό

Το νερό δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα "πηγή ζωής". Πράγματι χωρίς νερό δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Είναι βασικό συστατικό όλων των ιστών του σώματος και βοηθάει στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών . Επιπλέον είναι χρήσιμο στο μεταβολισμό, βοηθάει στην πέψη και την καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Ακόμη είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος.

Πως θα καταλάβετε αν έχετε πάθει αφυδάτωση

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από τις οποίες μπορείτε να αντιληφθείτε αν ο οργανισμός έχει πάθει αφυδάτωση, ώστε να λάβετε έγκαιρα τα μέτρα σας.

  • Είναι πιθανό να νιώθετε στεγνό το στόμα σας ή και τα μάτια σας.

  • Συνήθως όταν είμαστε αφυδατωμένοι δεν πηγαίνουμε συχνά στην τουαλέτα και όταν πάμε έχουμε μικρή παραγωγή ούρων.

  • Ίσως συνοδεύεται από υπόταση και ταχυπαλμία.

  • Για να αντιληφθείτε αν έχετε αφυδάτωση πιάστε μια πτυχή από το δέρμα σας π.χ. στο χέρι σας και προσπαθήστε να την τεντώσετε. Αν μόλις αφήσετε το δέρμα σας δεν επανέλθει στη θέση του αμέσως και διακρίνετε την πτυχή για κάποια δευτερόλεπτα, τότε μάλλον έχετε αφυδατωθεί.

Όταν μας λείπει...

Υποφέρει το δέρμα μας: Η ποιότητα και η εμφάνιση της επιδερμίδας μας σχετίζεται με την περιεκτικότητά της σε νερό και λιπίδια. Το ξηρό κλίμα του καλοκαιριού, όμως, ο ήλιος και η ζέστη προκαλούν αυξημένη απώλεια νερού από το δέρμα και αυτή με τη σειρά της απώλεια των φυσιολογικών παραγόντων ενυδάτωσης και τελικά αφυδάτωση της επιδερμίδας.

Αισθανόμαστε κουρασμένοι: Λόγω της αφυδάτωσης, χάνεται και ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρολυτών που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε ατονία και κούραση. Για να μη χάσετε λοιπόν την ενέργειά σας, φροντίστε να πίνετε το νερό που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα (περίπου 8 ποτήρια).

Πως θα αποφύγουμε την αφυδάτωση

Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο της αφυδάτωσης φροντίστε για την καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού σας, ιδιαίτερα όταν έχει πολύ ζέστη. Τρώτε άφθονα φρούτα, λαχανικά και πίνετε λίγο νερό προληπτικά προτού διψάσετε, άλλωστε ένα ποτήρι νερό δεν πρόκειται να σας κάνει ζημιά. Μπορείτε ακόμη να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με φυσικούς χυμούς, φρούτα και λαχανικά. Φροντίστε να τρωτέ σαλάτα με το φαγητό σας και να αποφύγετε τους πολλούς καφέδες, το αλκοόλ και το τσάι, γιατί υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουν ελαφρά αφυδάτωση του οργανισμού μέσω της διούρησης που προκαλούν.

Πότε το χρειαζόμαστε περισσότερο

Όταν γυμναζόμαστε: Όταν κάνουμε γυμναστική χάνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αφυδάτωσης, ιδιαίτερα αν κάνει και ζέστη. Θα πρέπει ωστόσο να ξεδιψάσετε σταδιακά και με προσοχή. Κατά τη διάρκεια της άσκησης και αμέσως μετά δεν θα πρέπει να πιείτε απότομα μεγάλες ποσότητες νερού. Μόλις επανέλθετε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μπορείτε να αναπληρώσετε τις απώλειες του οργανισμού σας. Προσπαθήστε βέβαια να αποφεύγετε την άθληση και τις δραστηριότητες σε υψηλές θερμοκρασίες ή τις ώρες που υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια. Μετά τη γυμναστική λοιπόν ή έπειτα από έντονη σωματική προσπάθεια, πρέπει να αναπληρώνετε τα υγρά που χάθηκαν κατά την εφίδρωση πίνοντας νερό.

Το καλοκαίρι: Οι απώλειες των υγρών μέσω του ιδρώτα είναι αυξημένες όταν υπάρχει ζέστη ακόμη και αν δεν κάνετε κάποια κουραστική εργασία και απλά κάθεστε. Η έντονη ηλιοφάνεια και η αυξημένη θερμοκρασία έχουν ως αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να αποβάλλει υγρά μέσω του ιδρώτα ώστε να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, αν δεν πίνουμε αρκετό νερό, να διαταραχθεί η ισορροπία των υγρών στον οργανισμό μας και να χάσουμε κατά την εφίδρωση και πολύτιμες ουσίες, όπως είναι το κάλιο, νάτριο κ.α.

Στη δίαιτα: Το νερό είναι χρήσιμο αν ακολουθούμε κάποια δίαιτα αδυνατίσματος γιατί διευκολύνει την απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό μας και συμβάλει στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, που μπορεί να διαταραχθεί σε περιόδους δίαιτας εξαιτίας της έλλειψης ορισμένων τροφών. Επιπλέον το νερό προκαλεί αίσθημα κορεσμού περιορίζοντας κάπως το αίσθημα της πείνας.

Σε ορισμένες παθήσεις: στην περίπτωση που υποφέρετε από κάποια κυστίτιδα, πέτρες στα νεφρά ή δυσκοιλιότητα το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε. Δείτε αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις στην παράγραφο που ακολουθεί. Ακόμη αν έχουμε διάρροια ή πυρετό πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην πάθουμε αφυδάτωση γιατί και σε αυτές τις περιπτώσεις ο οργανισμός μας χάνει αρκετά υγρά.

Παθήσεις που καταπολεμά το νερό

Το νερό θεωρείται ελιξίριο και αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο στην καταπολέμηση πολλών παθήσεων όπως...

Κυστίτιδα: Το νερό βοηθάει στον καθαρισμό της κύστης και του ουροποιητικού συστήματος καθώς και την απομάκρυνση των μικροβίων από την περιοχή. Για το λόγο αυτό καλό είναι να πίνετε άφθονο νερό στην περίπτωση που έχετε υποστεί κάποια κυστίτιδα, αλλά και προληπτικά, ώστε να ξεπλένεται η κύστη από τα μικρόβια.

Πέτρες στα νεφρά: Η λήψη άφθονου νερού (περίπου 8 ή και παραπάνω ποτήρια) στην περίπτωση που έχουμε νεφρολιθίαση μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση και απομάκρυνση τους μέσω των ούρων ή να προλάβει το σχηματισμό νέων λίθων στα νεφρά .

Δυσκοιλιότητα: Εκτός από τις φυτικές ίνες και το νερό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ή και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, αφού συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Κυτταρίτιδα: Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας καλό είναι να συνδυάζεται με τη λήψη άφθονου νερού, αφού το νερό περιορίζει την κατακράτηση υγρών από τους ιστούς, που συμβάλλει στη δημιουργία της κυτταρίτιδας.

Μύθοι και πραγματικότητες για το νερό

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό του σώματός μας. Όλοι ξέρουμε ότι το χρειαζόμαστε για να ζούμε αλλά πόσα, αλήθεια, γνωρίζουμε για αυτό; Για κάτι τόσο φαινομενικά απλό και αναγκαίο, υπάρχουν πολλοί μύθοι και ανακρίβειες. Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες.

1. Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Η αλήθεια: Αν και το νερό είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για την ενυδάτωση του οργανισμού μας, η αλήθεια είναι ότι το όριο των 8 ποτηριών την ημέρα δεν είναι ο μαγικός αριθμός. Μην ξεχνάτε ότι οι ανάγκες για τον καθένα μας είναι διαφορετικές. Επιπρόσθετα, οι διάφορες συστάσεις αφορούν το σύνολο των υγρών και διαφέρουν για άντρες και γυναίκες. Προτείνεται η ημερήσια πρόσληψη υγρών σε ποσότητα 12 ποτηριών για τους πρώτους, ενώ για τις δεύτερες αρκούν 8 ποτήρια.

2. Το νερό ξεπλένει τις τοξίνες από το σώμα μας

Η αλήθεια: Το νερό δεν εξουδετερώνει τις τοξίνες, αν και τα νεφρά το χρησιμοποιούν για την απόρριψη συγκεκριμένων άχρηστων προϊόντων. Το γεγονός είναι ότι το σώμα μας δεν λειτουργεί σαν σωλήνας, αλλά διαθέτει ένα πολύπλοκο σύστημα φιλτραρίσματος. Η υπερφόρτωση με νερό μπορεί, μάλιστα, να το επιβραδύνει.

3. Το εμφιαλωμένο νερό προκαλεί φθορά στα δόντια

Η αλήθεια: Το εμφιαλωμένο νερό, όπως και το νερό της βρύσης, δεν προκαλεί καμιά φθορά στην οδοντοστοιχία μας. Η εσφαλμένη αυτή εντύπωση οφείλεται στο γεγονός ότι στο νερό της βρύσης προστίθεται φθόριο, για την προστασία των δοντιών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα εμφιαλωμένα είναι παράγοντας επιβαρυντικός για την υγεία τους.

4. Η κατανάλωση νερού δεν βοηθά στην απώλεια βάρους

Η αλήθεια: Οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν να πίνουμε πολύ νερό όταν πασχίζουμε να χάσουμε βάρος. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό ήταν ένα απλό κόλπο για να αποσπά τη σκέψη μας από την πείνα, ουσιαστικά, έχει αποδειχθεί ότι δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη 75 θερμίδων λιγότερων, κατά μέσο όρο.

5. Μπορούμε να πιούμε όσο νερό θέλουμε

Η αλήθεια: Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκληθεί αραίωση του σωματικού υγρού σε σημείο που τα επίπεδα άλατος στον οργανισμό μας να είναι πολύ χαμηλά για την λειτουργία του. Πίνετε νερό ελεύθερα αλλά χωρίς καταχρήσεις.

6. Ο καφές μπορεί να αντικαταστήσει το νερό

Η αλήθεια: Μην λογαριάζετε τον καφέ ως υποκατάστατο του νερού. Για την ακρίβεια, ο καφές έχει τέτοια αφυδατική δράση που πρέπει να αντισταθμίζετε κάθε κούπα καφέ με ένα ποτήρι νερό.

7. Το σκληρό νερό είναι κακό για την υγεία

Η αλήθεια: Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλιστα, η σχετικά αυξημένη σκληρότητα του νερού έχει σχετιστεί με τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν το νερό που πίνετε είναι καθαρό, η σκληρότητά του δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί.

8. Πρέπει να πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε

Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα, αν περιμένετε να νιώσετε το αίσθημα της δίψας για να πιείτε νερό, το πιθανότερο είναι ότι το σώμα σας έχει ήδη μπει σε διαδικασία αφυδάτωσης. Πρέπει να προσλαμβάνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν τρώτε μπόλικα φρούτα και λαχανικά, υπολογίστε και αυτά στη συνολική πρόσληψή σας.

9. Το νερό δεν έκανε κανένα ομορφότερο

Η αλήθεια: Το σώμα μας χρειάζεται αρκετό νερό για να διατηρεί το δέρμα μας λαμπερό και ελαστικό. Η έλλειψη υγρών συντελεί στην εμφάνιση ρυτίδων και στην πλαδαρότητα και όλοι ξέρουμε ότι ένα υγιές δέρμα μας δείχνει νεότερους και πιο εμφανίσιμους.

Μην το πιείτε, φάτε το!

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό. Για να διατηρούνται τα επίπεδά του, στον οργανισμό, στα επιθυμητά νούμερα, δεν αρκεί η κατευθείαν κατανάλωσή του. Ευτυχώς, η φύση προνόησε και για αυτό. Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε περιεκτικότητα νερού και συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του σώματός μας.

ΤΡΟΦΗ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ
Αγγούρι 97%
Μαρούλι 96%
Κολοκυθάκια
95%
Ραπανάκια
95%
Σέλινο
95%
Σπανάκι
92%
Φράουλες
92%
Καρπούζι 91%
Γκρέιπφρουτ 91%
Πεπόνι 90%
Μπρόκολο 89%
Ροδάκινο 89%
Γιαούρτι 88%
Καρότο
88%
Δαμάσκηνα
87%
Μήλο
86%