Τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση και μετρούν κατ’ οίκον την αρτηριακή του πίεση έχοντας συχνή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους επιτυγχάνουν καλύτερη διαχείριση της κατάστασης
Τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση και μετρούν κατ’ οίκον την αρτηριακή του πίεση έχοντας συχνή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους επιτυγχάνουν καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Μόνο οι μισοί από τους πάσχοντες από υπέρταση καταφέρνουν να ακολουθούν σωστά την αντιϋπερτασική αγωγή τους και να κάνουν τις απαραίτητες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής τους ώστε να προλαμβάνουν τα καρδιακά προβλήματα. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 140/90 mm Hg, ενώ για τους πάσχοντες από διαβήτη ή νεφρική νόσο η αρτηριακή πίεση πρέπει να περιορίζεται στους 130/80 mm Hg.
Η Δρ Κάρεν Μαργιολις από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και Έρευνας «HealthPartners» της Μινεάπολις και οι συνεργάτες της μελέτησαν κατά πόσο οι κατ’ οίκον μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και η τηλεφωνική επαφή με τον θεράποντα ιατρό βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση της υπέρτασης.
Οι ερευνητές με τυχαία επιλογή ζήτησαν από 228 άτομα με ανεξέλεγκτη υπέρταση για να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα απομακρυσμένης ιατρικής παρακολούθησης για έναν χρόνο και 222 άτομα να ακολουθήσουν ένα σύνηθες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Στον εξαμηνιαίο και ετήσιο έλεγχο των ατόμων διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα είχε χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Στο τέλος του προγράμματος, το 71% είχε τιμές εντός των φυσιολογικών ορίων, συγκριτικά με το 53% της ομάδας σύγκρισης.
Τα οφέλη ίσχυαν ακόμη και αφότου ατόνισε η επαφή μεταξύ γιατρών και ασθενών. Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, το 72% των ασθενών που είχαν υποβληθεί στο πρόγραμμα τηλεπαρακολούθησης εξακολουθούσε να έχει υπό έλεγχο την αρτηριακή του πίεση έναντι του 57% των ατόμων της ομάδας ελέγχου.
Πάντως τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα της τηλεπαρακολούθησης είχαν πάρει περισσότερα φάρμακα κατά της υπέρτασης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Επίσης ανέφεραν ότι αισθάνονταν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και έκαναν αλλαγές όπως η μείωση του αλατιού στη διατροφή τους.
«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια διαρκή σχέση μεταξύ του ατόμου με την πάθηση του και τον θεράποντα ιατρό του ώστε να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις προς όφελος της υγείας και του καλύτερου ελέγχου της υπέρτασης», εξηγεί η Δρ Μαργιόλις.
in.gr