• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Διαφορετικά λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών προσχολικής ηλικίας με κατάθλιψη

Μια βασική δομή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα δουλεύει διαφορετικά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας με κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους υγιείς συνομήλικούς τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον

Μια βασική δομή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα δουλεύει διαφορετικά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας με κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους υγιείς συνομήλικούς τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής

Οι διαφορές, οι οποίες μετρήθηκαν με τη χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), αποτελούν τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία για αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου τόσο νεαρών παιδιών με κατάθλιψη. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε τρόπους έγκαιρου εντοπισμού και θεραπείας των καταθλιπτικών παιδιών, αποτρέποντας, έτσι, πιθανά μελλοντικά προβλήματα.
“Τα ευρήματα ξεκαθαρίζουν ότι αυτά τα παιδιά πάσχουν, όντως, από μία αληθινή διαταραχή και χρειάζονται αγωγή”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Michael S. Gaffrey. “Πιστεύουμε ότι αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι υπάρχουν διαφορές στους εγκεφάλους αυτών των πολύ μικρών παιδιών, οι οποίες μπορεί να σηματοδοτούν την απαρχή ενός ισόβιου προβλήματος”, πρόσθεσε.
Για την έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, μελετήθηκαν 54 παιδιά ηλικίας από 4 ως 6 ετών, εκ των οποίων τα 23 είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με κατάθλιψη. Κανένα από τα παιδιά που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν είχε λάβει φαρμακευτική αντικαταθλιπτική αγωγή. Ο εγκέφαλος των παιδιών εξετάστηκε με fMRI, όσο αυτά έβλεπαν εικόνες ανθρώπων των οποίων οι εκφράσεις προσώπου απέδιδαν συγκεκριμένα συναισθήματα, όπως χαρά, θλίψη και φόβο.
“Τα παιδιά με κατάθλιψη παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου (ομάδα νευρώνων που παίζει ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων), σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που έβλεπαν”, είπε ο Gaffrey. Παλαιότερες μελέτες είχαν καταγράψει παρόμοια μοτίβα στην αμυγδαλή ενηλίκων, εφήβων και μεγαλύτερων παιδιών που έπασχαν από κατάθλιψη, αλλά κατά κανόνα μόνο όταν έβλεπαν πρόσωπα που εξέφραζαν αρνητικά συναισθήματα. 
Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να ξεκαθαριστεί εντελώς, αλλά “είναι πιθανό η κατάθλιψη να επηρεάζει την αμυγδαλή των μικρών παιδιών, με τρόπο που αυξάνει την αντίδρασή της τόσο στις θετικές όσο και στις αρνητικές εκφράσεις ενός προσώπου. Ελπίζουμε ότι, με την κατάλληλη πρόληψη ή θεραπεία, θα μπορούμε να επαναφέρουμε αυτά τα παιδιά σε μια υγιή κατάσταση”, εξήγησαν οι συντελεστές της έρευνας.

pathfinder.gr