• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η ωτίτιδα του κολυμβητή- Ένα συχνό πρόβλημα του καλοκαιριού

Η ωτίτιδα του κολυμβητή ή το αυτί του κολυμβητή, όπως αλλιώς λέγεται, είναι ένα συχνό πρόβλημα του καλοκαιριού. Μπορείτε όμως να το αποφύγετε ή και γιατί όχι να το προλάβετε.

Τι μπορεί να σημαίνει ένας ξαφνικός πόνος στο αυτί σας το καλοκαίρι; Η ωτίτιδα του κολυμβητή ή το αυτί του κολυμβητή, όπως αλλιώς λέγεται, είναι ένα συχνό πρόβλημα του καλοκαιριού. Μπορείτε όμως να το αποφύγετε ή και γιατί όχι να το προλάβετε.

Η ωτίτιδα του κολυμβητή είναι μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, που είναι γνωστή και ως το "αυτί του κολυμβητή". Οφείλεται σε μικρόβια ή μύκητες, που με τη βοήθεια του νερού εγκαθίστανται στα αυτιά μας. Οι βουτιές στη θάλασσα ή την πισίνα είναι ο λόγος που τώρα το καλοκαίρι το πρόβλημα αυτό γίνεται συχνότερο.

Τα συμπτώματά

Φαγούρα

Πόνος και ευαισθησία στο αυτί όταν κουνάτε το κεφάλι

Έκκριση υγρών από το αυτί

Ορισμένες φορές και  πυρετός

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο μπορείτε να πάρετε κάποιο απλό παυσίπονο. Στα φαρμακεία υπάρχουν ειδικές σταγόνες για την ωτίτιδα που μπορούν να σας βοηθήσουν τις οποίες καλό είναι να έχετε μαζί σας και στις διακοπές, αν παθαίνετε συχνά ωτίτιδα. Αν το πρόβλημα είναι έντονο ή τα συμπτώματα επιμένουν θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό καθώς μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση.

Τρόποι πρόληψης

Για να διατηρείτε τα αυτιά σας στεγνά μπορείτε να τα αλείφετε με μικρή ποσότητα βαζελίνης πριν το μπάνιο για να τα προστατεύσετε.

Όταν κολυμπάτε μπορείτε να φοράτε ειδικές ωτοασπίδες που είναι κατάλληλες για χρήση στο νερό ή σκουφάκι.

Αποφύγετε να καθαρίζετε τα αυτιά σας βαθιά με μπατονέτες, γιατί με τον τρόπο αυτό απομακρύνετε το κερί από αυτά και έτσι καθίσταται πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις. Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος αντί να αφαιρέσετε το κερί να το σπρώξετε πιο βαθιά ή να προκαλέσετε τραυματισμό.

Στην περίπτωση που έχετε προδιάθεση για ωτίτιδες καλό είναι να αποφεύγετε τις βουτιές ώστε να μην μπαίνει νερό μέσα στ' αυτιά σας.

Αποφεύγετε το κολύμπι σε νερά που δεν είναι καθαρά

pathfinder.gr