• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Το τσάι δεν επηρεάζει τον σίδηρο στο αίμα

Με τις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει και τα χαμηλά επίπεδα καφεΐνης του, το τσάι θεωρείται - και μελέτες έχουν δείξει ότι είναι - ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα.

Με τις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει και τα χαμηλά επίπεδα καφεΐνης του, το τσάι θεωρείται - και μελέτες έχουν δείξει ότι είναι - ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα. Πολλοί, όμως, πιστεύουν ότι εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου των τροφίμων και έτσι μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία αποτελεί αιτία αναιμίας. 

Μελέτες έχουν δείξει πως ο ισχυρισμός αυτός έχει κάποια σχετική αλήθεια, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Μία ομάδα ουσιών του τσαγιού που λέγονται τανίνες μπορεί να ενωθούν με τα ιχνοστοιχεία και να εμποδίσουν την ικανότητα του οργανισμού να τα απορροφά. 

Αν και ο μηχανισμός αυτός θεωρητικά θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα σιδήρου σε έναν άνθρωπο, άλλες μελέτες έχουν δείξει πως στην πραγματικότητα είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. 

Σε μια μελέτη, επιστήμονες εξέτασαν το φαινόμενο σε ομάδα εθελοντών οι οποίοι έφαγαν ένα κλασικό δυτικό γεύμα (χάμπουργκερ, φασόλια και πουρέ) και στη συνέχεια έφαγαν το ίδιο γεύμα πίνοντας διάφορα ροφήματα. 

Όταν συνόδευσαν το γεύμα τους με τσάι, μειώθηκε κατά 62% η απορρόφηση σιδήρου. Όταν το συνόδευσαν με καφέ, η μείωση ήταν 35%, ενώ όταν το συνόδευσαν με χυμό πορτοκαλιού η απορρόφηση σιδήρου αυξήθηκε κατά 85%. 

Υπάρχει όμως μία μικρή, αλλά ουσιώδης λεπτομέρεια: το τσάι και ο καφές επηρέασαν μόνον τη μορφή του σιδήρου που προερχόταν από τα φυτικά τρόφιμα και όχι αυτήν που προερχόταν από τα ζωικά. 

Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης κάνουν υπερκατανάλωση κρέατος, αλλά και υπερκατανάλωση σιδήρου, είναι απίθανο να πάθουν ανεπάρκεια σιδήρου ή αναιμία πίνοντας καθημερινά μερικά φλιτζάνια τσαγιού ή καφέ.

tanea.gr