• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

3 μύθοι για το βούρτσισμα των δοντιών

Οι μύθοι που ακολουθούν βλάπτουν όχι μόνο τα δόντια σας. Καταρρίψτε τους και αποκτήστε υγιή δόντια, γερά ούλα και κερδίστε υγεία. Δείτε ποιοί είναι και τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

Οι μύθοι που ακολουθούν βλάπτουν όχι μόνο τα δόντια σας. Καταρρίψτε τους και αποκτήστε υγιή δόντια, γερά ούλα και κερδίστε υγεία. Δείτε ποιοί είναι και τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

1. Το βούρτσισμα βοηθάει μόνο τα δόντια σας

Η αλήθεια είναι ότι το βούρτσισμα των δοντιών δυναμώνει όχι μόνο το μυαλό σας, αλλά και την καρδιά σας.  Σύμφωνα με έρευνες  το βούρτσισμα έχει ευεργετικά οφέλη  για το μυαλό.  Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αποτρέπει τις παθήσεις των ούλων, οι οποίες βρέθηκε ότι μπορεί να συμβάλλουν στην εξασθένιση των νοητικών λειτουργιών και στην εκδήλωση διαφόρων μορφών άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Επίσης το βούρτσισμα με τον ίδιο τρόπο βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών προβλημάτων.

Τι να κάνετε:

Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και κάποιο ήπιο στοματικό διάλυμα. Επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για προληπτικό έλεγχο και μην περιμένετε να σας πονέσει κάποιο δόντι.

2.Το πολύ συχνό και δυνατό βούρτσισμα κάνει καλό στα δόντια

Είναι ιδανικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας τρεις φορές την ημέρα, όχι όμως παραπάνω. Περισσότερα από τέσσερα βουρτσίσματα των δοντιών την ημέρα μπορεί να βλάψουν τα δόντια και τα ούλα σας. Το υπερβολική βούρτσισμα θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα, ενώ το πολύ δυνατό βούρτσισμα μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Το μυστικό για γερά δόντια και ούλα είναι να βουρτσίζετε απαλά τα δόντια σας για δύο έως τρία λεπτά, 3 φορές την ημέρα.

3. Πρέπει να πλένετε τα δόντια σας μετά το πρωινό

Η αλήθεια είναι ότι το βούρτσισμα των δοντιών πριν φάτε πρωινό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη διάβρωση των δοντιών σας που μπορεί να τα καταστρέψει. Από πρόσφατη έρευνα προέκυψε ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των ανθρώπων (81%), δεν γνώριζαν ότι το βούρτσισμα των δοντιών μετά από την κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών, μπορεί να βλάψει μόνιμα τα δόντια τους. Τα όξινα τρόφιμα και ποτά, όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπ φρουτ και οι χυμοί φρούτων, που περιλαμβάνονται συχνά στο πρωινό, μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών καθιστώντας το ευάλωτο στο βούρτσιμα.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Βουρτσίζετε τα δόντια πριν από το πρωινό, εφόσον αυτό περιλαμβάνει φρούτα ή χυμό φρούτων. Αν φάτε κάποια όξινη τροφή, περιμένετε μία ώρα, προτού βουρτσίσετε τα δόντια σας.
  • Χρησιμοποιείτε καλαμάκι όταν πίνετε όξινα ποτά για να μειώσετε την επαφή τους με τα δόντια σας.
  • Πίνετε νερό ή γάλα ανάμεσα στα γεύματα
  • Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Το μάσημα της τσίχλας συμβάλλει στην παραγωγή σάλιου που απομακρύνει το οξύ από το στόμα σας. Ακόμη το τυρί και το γάλα μπορούν να εξουδετερώσουν τα οξέα.
  •  

     

     

    pathfinder.gr