• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πρώτες βοήθειες το καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η εποχή που συνδυάζει άψογα τις υψηλές θερμοκρασίες με τα μπάνια στη θάλασσα και την ξενοιασιά, δεν είναι, όμως, μια εποχή απαλλαγμένη κινδύνων.

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η εποχή που συνδυάζει άψογα τις υψηλές θερμοκρασίες με τα μπάνια στη θάλασσα και την ξενοιασιά, δεν είναι, όμως,  μια εποχή απαλλαγμένη κινδύνων. Αντίθετα, παρατηρείται η δημιουργία νεώτερων κινδύνων, οι περισσότεροι από τους οποίους οφείλονται στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία αλλά και σε άλλος εποχιακούς παράγοντες. Ποιοι, όμως, είναι αυτοί;

Και μόνο το άκουσμα της λέξης «καλοκαίρι» στους περισσότερους ανθρώπους φέρνει  εικόνες από θάλασσα, ξεκούραση, κοκτέιλ, νησιά και απέραντο μπλε αλλά και το βασικότερο «ανεμελιά». Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα για το καλοκαίρι;

Η αλήθεια είναι, ότι σε πολλές περιπτώσεις ακούμε για «θερμοπληξία», «ηλίαση» και διάφορα άλλα τέτοια απαισιόδοξα. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δε θα πρέπει να μας δημιουργήσουν άγχος ως προς την αντιμετώπιση τους. Κρίνουμε, λοιπόν, απαραίτητο να αναλύσουμε μερικές από αυτές τις καλοκαιρινές «δυσκολίες» και να απολαύσουμε όσο μπορούμε καλύτερα το καλοκαίρι μας.

Θερμοπληξία

Ως θερμοπληξία ορίζεται η κατάσταση του σώματος, όπου δυσκολεύεται να  ρίξει τη θερμοκρασία του. Βασικό σύμπτωμα είναι η υψηλή θερμοκρασία του σώματος που ξεπερνά τους 40 βαθμού Κελσίου. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα η θερμοκρασία του σώματος δε μειώνεται και συνοδεύεται από έντονη αναπνευστική λειτουργία με κοφτές και γρήγορες αναπνοές. Κατά τη διάρκεια της θερμοπληξίας σταματάμε πια να ιδρώνουμε και ενδέχεται να έχουμε απώλεια των αισθήσεων  μας και σε επόμενο στάδιο να λιποθυμήσουμε. Το άτομο που πάσχει πρέπει να μεταφερθεί σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος, να του αφαιρεθούν τα πολλά ρούχα και να ψεκαστεί με δροσερό νερό. Ακόμη, η χρήση ανεμιστήρα μπορεί να βοηθήσει.

Για να μην βρεθούμε κι εμείς σε αντίστοιχη θέση, φροντίζουμε τα εξής:

- Φοράμε πάντα καπέλο, ακόμη και για μικρές μετακινήσεις μας μέσα σε πόλη, και ελαφριά ανοικτόχρωμα ρούχα.

- Φροντίζουμε να πίνουμε πολύ νερό και σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και βέβαια αποφεύγουμε την άσκοπη έκθεσή μας στον ήλιο.

- Πολύ καλό είναι, επίσης, να ενυδατώνουμε το σώμα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας με δροσερά ντους αλλά και ενυδατικά γαλακτώματα σώματος καθώς επίσης και να φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρολύτες για να αναπληρώσουμε τις απώλειες.

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος αποτελεί μια βασική πηγή δυσανεξίας για αρκετό κόσμο. Το άγχος και οι καθημερινές δυσκολίες της δουλειάς δημιουργούν δύσκολες συνθήκες. Η υπερβολική ζέστη και η έντονη ηλιοφάνεια επιβαρύνουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το φαινόμενο του πονοκεφάλου. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις υπάρχει περίπτωση να αισθανθούμε ζαλάδα, ναυτία, τάση για εμετό και  κόπωση ή να πάθουμε ηλίαση και να αισθανθούμε ίλιγγο, ναυτία και τάση για εμετό, κοκκίνισμα στο πρόσωπο, αύξηση των παλμών και των αναπνοών, πυρετό κ.ο.κ.

Για να προστατευθούμε, φροντίζουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι και με διατροφή πλούσια σε ηλεκτρολύτες. Ακόμη, η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β (όπως λαχανικά) αλλά και λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3, που είναι βασικά μας όπλα για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Ο καφές και τα αναψυκτικά μπορεί σε πρώτο στάδιο να διεγείρουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) αλλά στην πραγματικότητα προκαλούν υπερδιέγερση και ανησυχία, γι’ αυτό και η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ακόμη και με τη χρήση παυσίπονων είναι ανάγκη να επισκεφθούμε το γιατρό μας.

Τσιμπήματα μελισσών και κουνουπιών

Το καλοκαίρι, εκτός από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία δεχόμαστε και επιθέσεις από πάσης φύσεως έντομα, με τα τσιμπήματά τους, που εκτός από ενοχλητικά, πολλές φορές είναι επίπονα, αλλά και επικίνδυνα, ειδικά σε περιπτώσεις αλλεργίας. Για να προστατευθούμε, αποφεύγουμε τις περιοχές με πολλά άνθη, όσο είναι δυνατόν, και βέβαια χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά. Καλύτερη είναι η χρήση φυτικών εντομοαπωθητικών που δεν επιβαρύνουν την επιδερμίδα μας  και αποφεύγουμε τα αρώματα με έντονη μυρωδιά.

Στην περίπτωση που δεν μπορέσουμε να αποφύγουμε το τσίμπημα είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε καταπραϋντικό τζελ ή κρέμα για να αντιμετωπίσουμε τον αρχικό κνησμό και την ερυθρότητα. Αν βέβαια προχωρήσει σε οίδημα (πρήξιμο), τότε είναι υποχρεωτική η χρήση ισχυρής αντισταμινικής κρέμας ή ακόμη και κορτιζονούχας κρέμας (με ή χωρίς αντιβιοτικό, ανάλογα με την μόλυνση που τυχόν έχει προέλθει από τον κνησμό).

Είναι καλό να προτιμούμε σκουρόχρωμα ρούχα, όταν πηγαίνουμε σε περιοχές με έντονη ανθοφορία, για να μην προσελκύουμε τα έντομα και, αν η θερμοκρασία το επιτρέπει, να επιλέγουμε μακριά μανίκια. Σε περίπτωση γενικευμένης αλλεργικής αντίδρασης, η αντιμετώπιση εξαρτάται από την μορφή της αντίδρασης και ποικίλλει από χρήση αντιισταμινικών μέχρι λήψη κορτιζόνης από το στόμα, κατόπιν ιατρικής οδηγίας.

Αλλεργίες από καλλυντικά ή φάρμακα: Φωτοδερματίτιδες

Οι φωτοδερματίτιδες οφείλονται σε πολλά αίτια, αλλά συχνότερα ευθύνονται κάποια φάρμακα όπως κινολόνες, σουλφοναμίδια, τρετινοϊνες και καλλυντικά, ενώ συστηματικές παθήσεις (π.χ. Ερυθηματώδης Λύκος) μπορεί να συνοδεύονται από φωτοευαισθησία. Η χρήση αντηλιακής κρέμας και η χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών (όχι βέβαια κατά τις ώρες έκθεσης στον ήλιο) είναι η ενδεδειγμένη λύση. Βασική προϋπόθεση είναι να ενημερώνουμε το γιατρό και το φαρμακοποιό μας για την αγωγή που παίρνουμε και για την πιθανότητα έκθεσης μας στον ήλιο.

Έκθεση στον ήλιο…

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UV μπορεί να προκαλέσει  αρχικά εγκαύματα και κατά συνέπεια πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενώ αποτελεί και την κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου του δέρματος. Αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά ή είναι άνω των 50 ετών, ή περνούν πολλές ώρες στον ήλιο.

Για να προστατευθούμε:

-  αποφεύγουμε να βρισκόμαστε στον ήλιο τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας, από τις 12.00 έως και τις 16.00

- φοράμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30,  το οποίο έχουμε προμηθευτεί κατόπιν κατάλληλης συμβουλής του φαρμακοποιού μας

-  δεν ξεχνάμε ποτέ τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο σας.

Ύστερα βέβαια από την έκθεση μας στον ήλιο δεν ξεχνούμε την ενυδάτωση της επιδερμίδας μας με μια ενυδατική κρέμα after-sun.

Απαραίτητο, βέβαια, είναι να φροντίζουμε και τη διατροφή μας κατά την περίοδο της έκθεσης μας στον ήλιο, με τροφές που θα είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτική προστασία και ισχυρή ενυδάτωση του οργανισμού μας με χυμούς και νερό.

 

advancehealth.gr

Μπερμπέρογλου Λευτέρης, Φαρμακοποιός, MSc

Κοντογιώργης Χρήστος, Φαρμακοποιός, PhD