• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Συμπτώματα Πάρκισον προκαλεί η απότομη μείωση της τεστοστερόνης

Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας στο Σικάγο σε αρσενικά ποντίκια

Η τεστοστερόνη είναι η πιο γνωστή ανδρική ορμόνη, φαίνεται όμως ότι η δράση της δεν έχει να κάνει μόνο με τη λίμπιντο και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η ξαφνική μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του Πάρκινσον σε αρσενικά ποντίκια, κάτι που δεν αποκλείεται να ισχύει και για τους άνδρες!
Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας στο Σικάγο σε αρσενικά ποντίκια και διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που η τεστοστερόνη τους έπεφτε απότομα, παρουσίαζαν την παθολογία και τα συμπτώματα του Πάρκινσον.

«Παρόλο που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν διαφορετικές τοξίνες και σύνθετες γενετικές προσεγγίσεις για το Πάρκινσον στα ποντίκια, ανακαλύψαμε ότι η ξαφνική πτώση της τεστοστερόνης που ακολουθεί τον ευνουχισμό είναι αρκετή για να τους προκαλέσει επίμονα συμπτώματα του Πάρκινσον», αναφέρει ο δρ Kalipada Pahan, βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης. «Στους άνδρες, τα επίπεδα της τεστοστερόνης διπλασιάζονται κατά τη διάρκεια πολλών διαδικασιών που έχουν άμεση σχέση με την πρόκληση ασθενειών, όμως σ' αυτήν την περίπτωση συμβαίνει το αντίθετο».

Όπως τονίζει, για τον λόγο αυτό η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της τεστοστερόνης στους άνδρες ίσως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την απομάκρυνση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

«Η μελέτη αυτή αποδείχθηκε πιο συναρπαστική από ό,τι περιμέναμε αρχικά», αναφέρει ο δρ Pahan. «Ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερες, ώστε να ανακαλύψουμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να στοχεύσουμε τα επίπεδα της ορμόνης στους άνδρες, ώστε να βρούμε και μια αποτελεσματική θεραπεία».
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Chemistry.

protothema.gr