Η έρευνα έδειξε ότι η μέση διάρκεια της κυοφορίας είναι 268 μέρες (38 εβδομάδες συν δύο μέρες) και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα (αν εξαιρεθούν οι πρόωροι τοκετοί) κατά 37 ημέρες, δηλαδή λίγο πάνω από πέντε εβδομάδες.
Η διάρκεια της κύησης μπορεί να ποικίλει πολύ για φυσιολογικές αιτίες, έως πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, όσον αφορά το πότε θα γεννήσει.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Αν Μαρί Τζούκιτς του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής "Human Reproduction", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 125 υγιείς έγκυες γυναίκες, στις οποίες κατάφεραν να εκτιμήσουν την ακριβή ημερομηνία σύλληψης του εμβρύου μέσω καθημερινής ανάλυσης των επιπέδων των ορμονών στα δείγματα ούρων.
Η έρευνα έδειξε ότι η μέση διάρκεια της κυοφορίας είναι 268 μέρες (38 εβδομάδες συν δύο μέρες) και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα (αν εξαιρεθούν οι πρόωροι τοκετοί) κατά 37 ημέρες, δηλαδή λίγο πάνω από πέντε εβδομάδες.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ηλικία της μητέρας και το βάρος που είχε όταν η ίδια γεννήθηκε, παίζουν ρόλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν πιο μακρά εγκυμοσύνη. Κάθε πρόσθετο έτος ηλικίας προσθέτει περίπου μια ακόμα ημέρα στη διάρκεια της κύησης. Επίσης, όταν η έγκυος υπήρξε μεγαλόσωμο βρέφος κατά τη δική της γέννηση, αυτό αυξάνει τη διάρκεια της κυοφορίας του μωρού της. Κάθε 100 γραμμάρια πρόσθετου βάρους της ίδιας ως μωρού αυξάνουν κατά περίπου μια ημέρα τη διάρκεια της κυοφορίας του παιδιού της.
Ακόμα, τα έμβρυα που αργούσαν περισσότερο να «δέσουν» στη μήτρα, ήσαν αυτά που οδηγούσαν επίσης σε κύηση μεγαλύτερης διάρκειας. Τέλος, η χρονική διάρκεια μιας τυχόν προηγούμενης εγκυμοσύνης αποτελεί δείκτη για το πόσο θα διαρκέσει και η επόμενη, καθώς φαίνεται ότι κάθε γυναίκα εμφανίζει το δικό της συνεπές πρότυπο, όσον αφορά τη διάρκεια της κυοφορίας.
Η Αν Μαρί Τζούκιτς δήλωσε έκπληκτη: «Ξαφνιαστήκαμε κάπως από τα ευρήματά μας. Γνωρίζαμε ότι η διάρκεια της κύησης διαφέρει μεταξύ των γυναικών, όμως έως τώρα θεωρούσαμε ότι εν μέρει αυτές οι διαφορές οφείλονταν σε λανθασμένους υπολογισμούς. Όμως δείξαμε πλέον ότι, αποκλείοντας τους πιθανούς παράγοντες λάθους, παραμένει πάντα μια απόκλιση πέντε εβδομάδων. Είναι συναρπαστικό»
Όπως είπε, η μελέτη δείχνει πως η φυσιολογική διαφοροποίηση στη διάρκεια της κύησης είναι τελικά μεγαλύτερη από ό,τι θεωρείτο έως τώρα, κάτι που θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν υπόψη τους οι γιατροί, προτού να βιαστούν να επέμβουν σε μια παρατεταμένη κύηση, θεωρώντας την προβληματική.
Μια γυναίκα μπορεί κατ' εκτίμηση να υπολογίσει πότε θα γεννήσει, μετρώντας 280 ημέρες μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου της, ενώ μια πιο ακριβής εκτίμηση γίνεται μέσω των υπερήχων. Όμως οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 4% των γυναικών γεννούν τελικά με βάση τις προβλέψεις των υπερήχων, ενώ ένα 30% γεννούν με χρονικό περιθώριο σφάλματος πάνω από δέκα μέρες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
ΑΜΠΕ