• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πως να αντιμετωπίσετε την καούρα και τη δυσπεψία στην εγκυμοσύνη

Από το τρίτο τρίμηνο και μετά, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εγκύων γυναικών υποφέρουν από καούρα.

Η καούρα (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) και  η δυσπεψία είναι  πολύ κοινά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη και τείνουν να εμφανίζονται πιο συχνά καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά. Στην πραγματικότητα, από το τρίτο τρίμηνο και μετά, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εγκύων γυναικών υποφέρουν από καούρα.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η καούρα και, σε μικρότερο βαθμό, η δυσπεψία είναι  συμπτώματα  που παρουσιάζονται  συχνά έως και πολύ συχνά  σε αυτή την δεδομένη χρονική περίοδο:

  1. Η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνη που προκαλεί  την χαλάρωση  των μυών γενικά και ειδικά του γαστροοισοφαγικού σφικτήρα που βρίσκεται στην είσοδο του στομαχιού.
  2. Όταν ο σφιγκτήρας αυτός  χαλαρώνει, τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν (ανεβαίνουν)  προς τον οισοφάγο προκαλώντας αίσθημα  καούρας (καύσου).

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων της εγκυμοσύνης, η καούρα και η δυσπεψία μπορεί επίσης να παρουσιαστούν εξαιτίας  της πίεσης που ασκεί το έμβρυο στο πεπτικό σύστημα της μέλλουσας μαμάς.

Μερικές απλές συμβουλές  που μπορεί να ακολουθήσει η πάσχουσα από καούρα είναι να τρέφεται υγιεινά, να κάθεται ή να κοιμάται σε μια πιο όρθια θέση και να διατηρεί την αύξηση του σωματικού βάρους  μέσα στα συνιστώμενα όρια.

Επιπλέον, θα πρέπει να μιλήσει με τον γυναικολόγο ή την μαία της, καθώς υπάρχουν στα φαρμακεία πολύ αποτελεσματικά προϊόντα κατάλληλα για τις έγκυες γυναίκες όπως είναι τα αλγινικά, που αντιμετωπίζουν  αποτελεσματικά την καούρα και η δυσπεψία.

Τα αλγινικά είναι μια διεθνώς γνωστή κατηγορία φαρμάκων τα οποία διατίθενται και στη χώρα μας και κατατάσσονται στα κατασταλτικά της παλινδρόμησης. Δημιουργούν ένα στρώμα γέλης μέσα στον θόλο τού στομάχου, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών και δεν τους επιτρέπει να «ανέβουν» προς τον οισοφάγο.

Επειδή τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το αγέννητο μωρό, θα πρέπει πάντα η μέλλουσα μαμά  να συμβουλεύεται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό της πριν πάρει οποιοδήποτε φάρμακο κατά την εγκυμοσύνη.

health.in.gr