Ακόμα έναν λόγο για αν αφήνουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι βρήκαν Βρετανοί επιστήμονες: μπορεί να προστατευθούμε από τον διαβήτη και την υπέρταση.
Ακόμα έναν λόγο για αν αφήνουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι βρήκαν Βρετανοί επιστήμονες: μπορεί να προστατευθούμε από τον διαβήτη και την υπέρταση.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 20.000 εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πηγαίνουν με τα πόδια στη δουλειά διατρέχουν κατά 40% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη και κατά 17% μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με όσους πηγαίνουν με το αυτοκίνητό τους.
Όσοι, εξάλλου, πηγαίνουν με το ποδήλατο στη δουλειά, διατρέχουν κατά σχεδόν 50% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, ενώ όφελος αποκομίζουν και όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς από και προς την εργασία τους.
Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» (AJPM), πραγματοποίησαν ειδικοί από το Imperial Collegeκαι το University College του Λονδίνου, οι οποίοι διαπίστωσαν ακόμη πως όσοι πήγαιναν στη δουλειά χωρίς το αυτοκίνητό τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με όσους το χρησιμοποιούσαν καθημερινά.
Ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση αποτελούν μάστιγα στις χώρες της Δύσης. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν σχεδόν 900.000 και δύο εκατομμύρια αντιστοίχως.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα, με τη βάδιση, την ποδηλασία ή τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς για την μετακίνηση προς και από την εργασία, ωφελεί σημαντικά την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντονι Λέιβερτι, ερευνητής στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Imperial.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Λέστερ, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος, έδειξε πως όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 (λ.χ. οι παχύσαρκοι) μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αυξάνοντας κατά 90 λεπτά την ημέρα την φυσική δραστηριότητά τους.
tanea.gr