• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τι μειώνει το μεταβολισμό μας το καλοκαίρι; 4 αιτίες

Ανακαλύψτε ποιές αιτίες απειλούν να απορρυθμίσουν τον μεταβολισμό σας αυτή την περίοδο.

Μήπως κάθε καλοκαίρι διαπιστώνετε ότι, ενώ δεν έχετε αλλάξει κάτι στις διατροφικές συνήθειες, η ζυγαριά δεν λέει να ''ξεκολλήσει'' από το ίδιο νούμερο; Ανακαλύψτε ποιές αιτίες απειλούν να απορρυθμίσουν τον μεταβολισμό σας αυτή την περίοδο.

Η απορρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού

Το βιολογικό μας ρολόι ελέγχει το τμήμα των κυττάρων, που είναι υπέυθυνο για τη ρύθμιση του μεταβολισμού μας. Όταν λοιπόν απορρυθμίζεται το βιολογικό μας ρολόι, ο μεταβολισμό μας δεν λειτουργεί σωστά. Τα ξενύχτια και οι μεταμεσονύχτιες δραστηριότητες, προκαλούν στον οργανισμό μας τα ίδια συμπτώματα με εκείνα που μας προκαλεί ένα υπερατλαντικό ταξίδι, ενώ αυξάνουν την επιθυμία μας για να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό για να αναπληρώσουμε την ενέργεια που έχασε ο οργανισμός μας από αυτήν την καταπόνηση.

Η παράλειψη του πρωινού

Αν τώρα το καλοκαίρι, έχετε τη συνήθεια να κοιμάστε πιο αργά και να ξυπνάτε το μεσημέρι παραλείποντας το πρωινό, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι με τον τρόπο αυτό επιβραδύνεται και ο μεταβολισμό σας. Στην περίπτωση αυτή το σώμα σας, θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι θα καίει τις θερμίδες πιο αργά. Επιπλέον, αν παραλείπετε το πρωινό, δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας και υπάρχει ο κίνδυνος να τσιμπολογάτε μέχρι να φάτε το μεσημεριανό. Τέλος, αν δεν φάτε πρωινό, θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το μεσημέρι. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.

Η αφυδάτωση

Τώρα το καλοκαίρι εξαιτίας της ζέστης και της εφίδρωσης που αυτή προκαλεί, είναι πολύ πιο εύκολο ο οργανισμός να υποστεί κάποια ελαφριά αφυδάτωση.  Όλες οι κυτταρικές διεργασίες που συντελούνται στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου και του μεταβολισμού, εξαρτώνται από το νερό. Εάν είστε αφυδατωμένοι, μπορείτε να κάψετε έως 2 % λιγότερες θερμίδες, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Για να αποφύγετε λοιπόν την αφυδάτωση, μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά και κυρίως νερό και να μην καταναλώνετε πολύ αλκοόλ.

Ο κλιματισμός

Όταν κάνει ζέστη πολλοί ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Έχετε όμως σκεφτεί ότι με αυτήν την κίνηση μπορεί να μειώνετε τον μεταβολισμό σας; Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη διεθνή επιθεώρηση παχυσαρκίας, όταν βρισκόμαστε συνεχώς σε ήπιες θερμοκρασίες, ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται να δαπανήσει ενέργεια προσπαθώντας να διατηρήσει το σώμα μας ζεστό ή κρύο. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται ο μεταβολισμός μας. Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, έδειξε ότι ο κλιματισμός παίζει σημαντικό  ρόλο στην επιδημία παχυσαρκίας.

pathfinder.gr