• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Εγκυμοσύνη και διακοπές: Συμβουλές για ασφαλή καλοκαιρινά ταξίδια

Για τις γυναίκες που εγκυμονούν, βέβαια, ο σχεδιασμός των διακοπών περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από «πετσέτα-καπέλο-αντιηλιακό και φύγαμε!»

Επιτέλους διακοπές! Η στιγμή που περιμένατε για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τις ομορφιές της Ελλάδας! Για τις γυναίκες που εγκυμονούν, βέβαια, ο σχεδιασμός των διακοπών περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από «πετσέτα-καπέλο-αντιηλιακό και φύγαμε!». Μην πτοείστε. Ακολουθήστε τις συμβουλές που δίνει το American Pregnancy Association και απολαύστε το καλοκαιράκι και την εγκυμοσύνη σας.

Ταξίδι με αεροπλάνο

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ταξίδια με αεροπλάνο δεν ενέχουν κινδύνους για την έγκυο εκτός κι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή ανησυχίες στην εγκυμοσύνη. Κατά τα άλλα, το μόνο που πρέπει να έχετε στο νου σας είναι ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες έχουν συγκεκριμένους κανονισμούς για τις εγκύους που ταξιδεύουν στον τελευταίο τους μήνα. Για αυτό καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ένα χαρτί από το γιατρό που επισημαίνει ότι μπορείτε ασφαλώς να ταξιδέψετε.

Άχρηστη πληροφορία: Λένε ότι αν το μωρό γεννηθεί στο αεροπλάνο, θα έχει δωρεάν πτήσεις για όλη του τη ζωή. Αυτό αποτελεί ως επί το πλείστον έναν μύθο. Δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να κατοχυρώνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο κάποιες αεροπορικές εταιρείες παραχωρούν αυτό το δώρο. Στην πραγματικότητα, πάντως, η γέννα στο αεροπλάνο είναι μια πραγματικά πολύ κακή ιδέα, οπότε αν βρίσκεστε κοντά στην ημερομηνία τοκετού σας, καλύτερα να μείνετε σπίτι!

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αποφύγετε τον έλεγχο με ακτίνες X στο αεροπλάνο. Οι επιπτώσεις των X-rays δεν έχουν μελετηθεί πλήρως και δεν υπάρχει λόγος να θέσετε το έμβρυο σε πιθανό κίνδυνο. Αν τους ζητήσετε να παραλείψετε αυτόν τον έλεγχο, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας μεταφέρουν σε μια άλλη αίθουσα για να σας ελέγξουν. Γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί, πηγαίνετε νωρίτερα στο αεροδρόμιο και έχετε μαζί σας ένα σημείωμα του γιατρού που αναφέρει ότι δεν μπορείτε να περάσετε από έλεγχο με ακτίνες Χ.

Οι εξετάσεις στις βαλίτσες

Πάρτε μαζί σας τα αρχεία των εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου. Αν βρίσκεστε μακριά από τον γυναικολόγο σας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα φανούν χρήσιμες.

Διαλλείματα

Κάντε συχνά διαλλείματα για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, να ξεκουραστείτε και να κινηθείτε. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο τότε καλό θα είναι να κάνετε συχνές στάσεις. Αν χρησιμοποιείτε αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο προετοιμαστείτε για λεπτούς διαδρόμους και μικροσκοπικές τουαλέτες.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην μένετε στάσιμοι για πολλές ώρες καθώς είναι κακό για την κυκλοφορία του αίματος. Κάντε μικρές βόλτες για περπάτημα και διατάσεις. Αν πρέπει οπωσδήποτε να είστε καθιστοί, τουλάχιστον τοποθετήστε τα πόδια σας ψηλά και ξαπλώστε.

Το κατάλληλο ντύσιμο

Το να φοράτε αρκετά ρούχα σας επιτρέπει να προσθέτετε ή να αφαιρείτε ανάλογα με τη θερμοκρασία. Επίσης, φοράτε χαλαρά ρούχα, προτιμώντας τα λινά και τα βαμβακερά, για να έχετε ελευθερία κίνησης και να μην επηρεάζεται η ροή του αίματος. Για να μην πρηστείτε ακόμα περισσότερο, φορέστε πολύ αναπαυτικά παπούτσια.

Σωματική δραστηριότητα και παραλία

Γενικά θα πρέπει να αποφεύγετε να βρίσκεστε κάτω από τον ήλιο τις ώρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή. Σε περίπτωση καύσωνα μείνετε στο σπίτι με ανοιχτό τον κλιματισμό και κάνετε συχνά ντους. Στην παραλία, καλό θα είναι να μην κάνετε ηλιοθεραπεία και να φοράτε πολύ αντιηλικό συνεχώς. Φυσικά, μπορείτε να κολυμπάτε άφοβα στη θάλασσα και την πισίνα. Να θυμάστε μόνο να μην μένετε με το βρεγμένο μαγιό για ώρες, ώστε να αποφύγετε κολπίτιδες και μυκητιάσεις.

mama365.gr