• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Σκύλος και ζέστη: Αποφύγετε τη θερμοπληξία το καλοκαίρι

To καλοκαίρι η πολύωρη έκθεσή των σκύλων στον ήλιο ή απλώς σε θερμοκρασία πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να προκαλέσει εύκολα από θερμοπληξία έως θάνατο.

Τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη. Και αυτό επειδή δεν έχουν ανατομικό σύστημα που να επιτρέπει να ιδρώσουν ώστε να αποβάλλουν την υψηλή θερμοκρασία του σώματός τους και να δροσιστούν. To καλοκαίρι η πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο ή απλώς σε θερμοκρασία πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να προκαλέσει εύκολα από θερμοπληξία έως θάνατο. Ακόμη και εάν δεν υπάρχει κλιματιστικό, το οποίο στην καλοκαιρινή Ελλάδα είναι απαραίτητο, υπάρχουν αρκετές τεχνικές ώστε να δροσίζονται και να παραμείνουν υγιή και ευτυχισμένα.

Κρύο νερό

Καθώς ο σκύλος δεν διαθέτει ιδρωτοποιούς αδένες, η θερμοκρασία ρυθμίζεται από τη γλώσσα του και γενικά από το στόμα του. Γι’ αυτό φροντίστε να υπάρχει κρύο νερό (όχι παγωμένο αλλά αρκετά δροσερό), ειδικά τις ζεστές ώρες της ημέρας. Μπορείτε επίσης να προσθέτετε και μερικά παγάκια στο νερό. Μάλιστα, σε κάποιους σκύλους τους αρέσει να τα μασούν. Δεν είναι κακό.

Ειδικά το καλοκαίρι, είναι προτιμότερο το φαγητό τους και το νερό του να τοποθετείται είτε σε πλαστικά, είτε κεραμικά μπολ και πιατάκια. Τα μεταλλικά είναι καλοί αγωγοί της θερμοκρασίας και το νερό ζεσταίνεται σε μισή ώρα. Επιπλέον, αν δεν κατοικείτε σε πόλη, όπου απαγορεύεται τα σκυλιά να βρίσκονται στα μπαλκόνια χωρίς το αφεντικό τους, θα πρέπει να φροντίσετε να βρίσκονται πάντα σε σκιά και ιδανικότερα σε σημεία που φυσάει αεράκι. Αργά το μεσημέρι που ο ήλιος είναι δυνατός το σκυλί δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω από το σπίτι, αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Διότι όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά παθαίνουν θερμοπληξία και είναι πολύ πιο εύκολο να πεθάνουν από τη ζέστη και τα έντονα συμπτώματα, από ότι κάποιοι ιδιοκτήτες νομίζουν.

Συμπτώματα θερμοπληξίας – ηλίασης

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, υψηλό πυρετό και κατάρρευση. Κατεβάστε τον πυρετό βρέχοντας ή βάζοντας τον σκύλο σε δροσερό νερό μέχρι το λαιμό για 10 λεπτά. Βάλτε πάγο στο κεφάλι του. Πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο όταν ο πυρετός αρχίσει να υποχωρεί.

Ρούχα, κολάρα και πατάκια με μικροκάψουλες για δροσιά

Η ειδική τεχνολογία με τις μικροκάψουλες που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις ΗΠΑ για τους ανθρώπους, είναι κατάλληλη και για τα ζώα. Οι μικροκάψουλες αυτές είναι σχεδιασμένες ειδικά για να διατηρούν το ψύχος για αρκετή ώρα, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι παγοκυψέλες. Τοποθετούνται εν αρχή στο ψυγείο ή σε παγωμένο νερό και ακολούθως, μία αίσθηση δροσερού αέρα απελευθερώνεται όσο οι κρύοι υδρατμοί απελευθερώνονται.

Ειδικά για τα σκυλιά υπάρχουν ειδικές μπαντάνες για το κεφάλι, ρουχαλάκια ή κομμάτια υφάσματος με μικροκάψουλες που τοποθετούνται σε διάφορα μέρη του κορμού τους και παρέχουν δροσιά όσο είναι εκτεθειμένα σε υψηλή θερμοκρασία. Το ίδιο υλικό περιέχουν και τα πατάκια που παράγουν ψυχρούς ατμούς και δροσίζουν το κρεβάτι. Ένα σκύλος που ξαπλώνει σε αυτό το μη τοξικό κρεβάτι, θα παραμείνει δροσερός ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου. Υπάρχουν και οι οικολογικές λύσεις, αλλά κοστίζουν αρκετά περισσότερο…

Ανεμιστήρας και ψεκαστήρας σταγονιδίων

Με αυτές τις τεχνικές θα πρέπει να πειραματιστείτε. Και αυτό επειδή σε κάποια σκυλιά αρέσουν κάποια πράγματα, ενώ σε κάποια άλλα όχι. Σε μερικά τους αρέσει να κάθονται μπροστά στον ανεμιστήρα. Άλλα πάλι προτιμούν τα συστήματα ανεμιστήρων που έχει σε ανοιχτούς χώρους (στις καφετερίες) και πετούν σταγονίδια. Κάτι που τα περισσότερα λατρεύουν είναι το νερό. Εάν υπάρχει χώρος μία μικρή παιδική πισίνα μπορεί να γίνει η νέα τους «γωνία». Φροντίστε να αλλάζεται το νερό ανά δύο με τρεις ημέρες. Επίσης, να μην υπάρχει νερό στάσιμο γύρω από την πισίνα, διότι μπορεί να γίνει φωλιά εκκόλαψης κουνουπιών και σκνιπών. Κάτι που εκτός από ενοχλητικό, μπορεί να αποβεί μοιραίο, εάν το σκυλί δεν έχει κάνει το εμβόλιο του Καλαζάρ.

Κούρεμα, αλλά όχι γουλί

Είναι πολύ σημαντικό του θερμούς μήνες να κουρεύουμε τα σκυλιά. Μπορεί οι σκύλοι μην αναπνέουν από το σώμα όπως οι άνθρωποι, αλλά δροσίζονται με την επαφή που έχουν στα κρύα πατώματα. Προσοχή: μην τα ξυρίζεται τελείως, αλλά αφήστε τουλάχιστον 2 εκατοστά τρίχα. Επιπλέον, την πρώτη εβδομάδα μην τα εκθέτετε πολλές ώρες στον ήλιο. Είναι ευαίσθητα όπως είναι και το ανθρώπινο δέρμα και επιπλέον δεν διαθέτουν μελανοκύτταρα που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να καούν (έγκαυμα).

Ψεκάστε

Μπορείτε να δροσίσετε τον σκύλο σας ψεκάζοντας με κρύο νερό τις πατούσες τους, τα πόδια και την περιοχή γύρω από το λαιμό και την κοιλιά του. Επίσης, μπορείτε να πάρετε παγάκια, να τα τυλίξετε σε μία πετσέτα και να τρίψετε την πλάτη και τα πόδια. Αυτό το λατρεύουν και οι γάτες, καθώς έχουν ανάγκη για δροσιά και απεχθάνονται, συνήθως, το νερό.

Παιχνίδι και βόλτα

Αποφύγετε να παίζετε πολλές ώρες με τον σκύλο σας  και να κάνετε μεγάλες βόλτες κατά τη διάρκεια που η θερμοκρασία είναι πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, είτε σε κλειστό χώρο είτε σε εξωτερικό χώρο. Ειδικά τα σκυλιά που είναι μεγαλύτερα από 10 ετών, είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η βόλτα καλό θα είναι να προσαρμοστεί αρκετά νωρίς το πρωί και μετά τις 9 το βράδυ. Καλό είναι να έχετε και κρύο νερό σε ένα μπουκαλάκι. Αν το σκυλί δείξει ότι κουράστηκε και θελήσει να ξαπλώσει στο πεζοδρόμιο για να ξεκουραστεί, δώστε του το χρόνο του.

Στο σπίτι και το αυτοκίνητο

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο θάνατος του σκύλου μέσα σε ζεστό σπίτι είναι αρκετά συχνός. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει πάντα δροσιά. Αυτό θα το καταφέρετε κρατώντας κλειστές κουρτίνες και παντζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πιο σωστό είναι να παραμένει το κλιματιστικό αναμμένο, ειδικά στα ρετιρέ παλιών πολυκατοικιών. Τα Inverter κλιματιστικά καταναλώνουν περίπου όσο ρεύμα καταναλώνει ένα ψυγείο, οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερο κόστος, και επιπλέον βρίσκετε και το σπίτι δροσερό μόλις επιστρέψετε. Υπάρχουν και τα ειδικά κλιματιστικά που αν γίνει διακοπή ρεύματος, επανεκκινούν στη θερμοκρασία που τα είχαμε ρυθμίσει και ξεκινούν αυτομάτως.

Καλό για το σκύλο και τον άνθρωπο είναι στο σπίτι να τοποθετούνταιφίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air – Φίλτρο σωματιδίων υψηλής απόδοσης), ιδανικά για αλλεργικά άτομα, καθώς απορροφούν πάνω από 99% των σωματιδίων σκόνης από εξόδους εξαερισμού και καθαρίζουν τον αέρα από σκόνη, ακάρεα, γύρη και άλλους ρύπους. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών. Το ίδιο επιβάλλεται να γίνει και στο αυτοκίνητο, όπου τα κλιματιστικά δεν συνηθίζουμε να τα καθαρίζουμε και να τα συντηρούμε.

Κλιματιστικό σκυλόσπιτου

Υπάρχουν ειδικά κλιματιστικά για σκυλόσπιτα, που κοστίζουν όμως περίπου 400 ευρώ και αφορούν τα ζώα που περνούν πολλές ώρες ή τη ζωή τους εκεί μέσα, κάτι που συμβαίνει στα χωριά. Ένα κλιματιστικό γι’ αυτά είναι σωτήριο. Οι ελεύθερης τοποθέτηση μονάδες, μπορούν να κρατούν δροσερά τα σπιτάκια των σκύλων ή των γατιών, όπως επίσης να αφαιρέσουν και την ανεπιθύμητη υγρασία. Υπάρχουν ακόμη κινητά μοντέλα, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν και στο κλουβί μεταφοράς. Εάν το σκυλί πρέπει να παραμείνει μέσα στο σπιτάκι του και δεν έχει κλιματιστικό, θα πρέπει να είναι ευρύχωρο και να ελέγχουμε να μην ρίχνει το νερό του.

Προληπτικά μέτρα για τις διακοπές το καλοκαίρι

Δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα για τις διακοπές. Ο,τι μέτρο πρόληψης ισχύει για την πόλη, το ίδιο πρέπει να εφαρμόζεται και στις διακοπές. Οι αμπούλες για τους ψήλους και τα τσιμπούρια που βάζουμε στην πλάτη του σκύλου, θα πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά μία φορά τον μήνα. Το εμβόλιο για το καλαζάρ, που είναι κάτι σχετικά καινούργιο, καλό θα είναι να το έχουν κάνει όλα τα σκυλιά. Εάν όχι, τότε φροντίστε να έχετε μαζί σας σπρέι σιτρονέλας για να τα ψεκάζεται όταν πέφτει ο ήλιος, ώστε να προστατεύονται όσο γίνεται από τα τσιμπήματα των σκνιπών που προκαλούν τη νόσο. Σημαντική προφύλαξη παρέχουν για ψήλους, τσιμπούρια και σκνίπες τα ειδικά λουράκια για το λαιμό, τα οποία στις διακοπές είναι απαραίτητα.

Εάν το μέρος που πάτε δεν έχει κτηνίατρο

Καλό θα είναι όπου και εάν πάτε, να γνωρίζεται το τηλέφωνο του κτηνιάτρου της περιοχής ή του νησιού. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κτηνίατρος για την περίπτωση της δηλητηρίασης θα πρέπει να έχετε μαζί σας:

• Σύριγγες 2,5 ml και 5 ml

• Σιρόπι ή αμπούλες εμετού

• Κορτιζόνη SOLU CORTEF 500 mg . Πωλείται στα φαρμακεία. Σπάτε τη γυάλινη αμπούλα με τη βοήθεια ενός χαρτιού ή πανιού για να μη κοπείτε.. Τραβάτε με τη σύριγγα τον υγρό διαλύτη από τη γυάλινη αμπούλα και το ρίχνετε μέσα στην αμπούλα με τη σκόνη. Το κουνάτε λίγο για να διαλυθεί. Το τραβάτε στη σύριγγα, αφαιρείτε τον αέρα και κάνετε ενδομυϊκή ένεση στο μπούτι του ζώου (πάνω φαρδύ μέρος ποδιού). Γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις αν θέλετε να σώσετε το ζώο. Μη διστάζετε. Το ζώο εκείνη τη στιγμή υποφέρει τόσο πολύ που δεν πρόκειται καν να αισθανθεί το τσίμπημα της βελόνας.

• Ατροπίνη: Πωλείται στα φαρμακεία σε αμπούλες πλαστικές ή γυάλινες. Είναι φτηνό. Προμηθευτείτε τουλάχιστον 10 αμπούλες. Στη περίπτωση δηλητηρίασης τραβάτε με τη σύριγγα το περιεχόμενο 2-3 αμπουλών Ατροπίνης και κάνετε ενδομυϊκή ένεση, όπως με τη Κορτιζόνη. Αν οι σπασμοί δεν σταματήσουν, μετά μισή ώρα επαναλαμβάνετε με ένεση δύο ακόμη αμπουλών Ατροπίνης. Μη χρησιμοποιείτε περισσότερες αμπούλες ατροπίνης γιατί μπορεί να κάνουν ζημιά στο ζώο.

healthyliving.gr