• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ο ισχυρός δεσμός παππού-εγγονού αντίδοτο στην κατάθλιψη

Οι καλές σχέσεις με τους παππούδες μπορεί όχι μόνο να ενισχύουν τη διάθεσή τους αλλά και να φέρουν ψυχικά οφέλη στα εγγόνια, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι καλές σχέσεις με τους παππούδες μπορεί όχι μόνο να ενισχύουν τη διάθεσή τους αλλά και να φέρουν ψυχικά οφέλη στα εγγόνια, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα έδειξε ότι μια καλή σχέση μεταξύ παππούδων και των ενήλικων εγγονών τους συνδέεται με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε νέους και μεγαλύτερους ενήλικες. Όσο πιο στενός ήταν ο δεσμός τόσο περισσότερα αντικαταθλιπτικά οφέλη παρατηρούνταν.

Η Sara M. Moorman, του Boston College, δήλωσε ότι όσο μεγαλύτερη συναισθητική στήριξη λαμβάνουν παππούδες και ενήλικα εγγόνια τόσο καλύτερη είναι η ψυχική τους υγεία. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Κοινωνιολόγων θεωρείται προκαταρκτική, καθώς δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 376 παππούδες και 340 εγγόνια και τους παρακολούθησε μεταξύ 1985 και 2004. Ο μέσος παππούς γεννήθηκε το 1017 και το μέσο εγγόνι το 1964, δηλαδή ήταν 77 και 31 ετών αντίστοιχα, στο μέσον της έρευνας.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι οι παππούδες που λάμβαναν απτή στήριξη αλλά δεν μπορούσαν να ανταποδώσουν είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση συμπτωμάτων κατάθλιψης με το πέρασμα του χρόνου. Η απτή στήριξη ήταν κάτι τόσο μικρό όσο μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή η χορήγηση χρημάτων ως βοήθημα για τα έξοδα της καθημερινότητας.

Αντίθετα, παππούδες που μπόρεσαν να δώσουν και να λάβουν απτή στήριξη σε ένα εγγόνι είχαν τα λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
Το εύρημα υποδεικνύει ότι απλώς το να βοηθούν κάποιοι τους παππούδες τους μπορεί να μην είναι αρκετό για την ώθηση στην ευεξία που φαίνεται σε όσους έχουν στενή σχέση με τα ενήλικα παιδιά τους.

Η Moorman δήλωσε ότι οι περισσότεροι από μας έχουμε μεγαλώσει να πιστεύουμε ότι ο τρόπος να δείχνουμε σεβασμό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στην οικογένεια είναι να φροντίζουμε κάθε ανάγκη τους. Ωστόσο όλοι οι άνθρωποι ωφελούνται όταν αισθάνονται ότι τους χρειάζονται, νιώθουν άξιοι και ανεξάρτητοι. Με άλλα λόγια δεχτείτε χρήματα από τον παππού σας για τα γενέθλιά σας ακόμα και αν είναι συνταξιούχος και εσείς εργαζόμενος.
Το δόσιμο και η αποδοχή απτής στήριξης δεν φάνηκε να έχει επίδραση στο ποσοστό κατάθλιψης των εγγονών.

Η Moorman δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εστιάζουν στην προώθηση υγιών σχέσεων στο άμεσο αλλά και το εκτεταμένο οικογενειακό περιβάλλον.
Επιπλέον, τα εγγόνια δεν θα πρέπει να απορρίπτουν ένα δώρο από τους παππούδες, καθώς οι μεγαλύτεροι αισθάνονται καλύτερα.
Η έρευνα έδειξε ότι αν ένας παππούς λαμβάνει βοήθεια αλλά δεν μπορεί να δώσει αισθάνεται άσχημα.

Οι παππούδες περιμένουν να μπορούν να βοηθούν τα εγγόνια, ακόμα και όταν αυτά είναι μεγάλα και είναι καταθλιπτικό για αυτούς να εξαρτώνται από τα εγγόνια, εξήγησε η Moorman.

iatronet.gr