• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Μύθοι και αλήθειες

Τα αντιφλεγμονώδη είναι φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την συμπτωματική και όχι την αιτιολογική θεραπεία φλεγμονών και πόνου.

Τα αντιφλεγμονώδη είναι φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την συμπτωματική και όχι την αιτιολογική θεραπεία φλεγμονών και πόνου.

Χρησιμοποιούνται από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Περιλαμβάνουν την ανακούφιση των πόνων, της δυσκαμψίας και της φλεγμονής διαφόρων καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, τραυματισμοί μυών τενόντων, ερυθηματώδης λύκος, πόνοι περιόδου, ημικρανίες και άλλα πολλά.

Διαθέτουν, επίσης, αντιπυρετική δράση και αντιρευματική, και χρησιμοποιούνται και σε παθήσεις του φάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας.

Η πιο γνωστή κατηγορία είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) τα οποία όλοι διαθέτουμε στο φαρμακείο του σπιτιού μας για την πρώτη λύση σε μικρά προβλήματα ασθενειών.

Η δράση τους οφείλεται στην αναστολή ενός ενζύμου το οποίο ενεργοποιεί την παραγωγή προσταλαγδινών ουσιών που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση του πόνου και της φλεγμονής.

Η ασπιρίνη θεωρείται το πιο σημαντικό αντιφλεγμονώδες με παυσίπονη δράση που διαρκεί 4 ώρες. Είναι αποτελεσματική σε πόνους μέτριας έντασης, όχι όμως σε πόνους κοιλιακής χώρας (πόνοι περιόδου λόγω  πιθανής πρόκλησης αιμορραγίας) Επίσης, αντενδείκνυται ως αντιπυρετικό για παιδιά λόγω του συνδρόμου Reye που προκαλεί, καθώς και σε άτομα με έλλειψη του ένζυμου G6PD.

Άλλος αντιπρόσωπος αυτής της ομάδας είναι η παρακεταμόλη που έχει παυσίπονη και αντιπυρετική δράση. Δρα μέσα σε 30-45 λεπτά και ανά κουφίζει τον πόνο. Σε αντίθεση με την ασπιρίνη, δεν προκαλεί γαστρικό ερεθισμό, αλλά μπορεί να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα, όταν λαμβάνεται σε μεγάλη δόση (περισσότερα από 3 χάπια ημερησίως) για πάνω από 3εβδομάδες.

Τα αντιφλεγμονώδη νέας γενιάς χρησιμοποιούνται κυρίως για μυοσκελετικά προβλήματα και μετεγχειρητικούς πόνους και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης. Μερικά από αυτά είναι η νιμεσουλίδη, λορνοξικάμη και νέας γενιάς Cox2.

Σαν γενικό συμπέρασμα, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι αποτελεσματικά με την προϋπόθεση η χρήσης τους να μην υπερβαίνει τις δύο με τρεις εβδομάδες, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Επιπλέον, είναι σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει το ιστορικό του ασθενούς ώστε να αποκλείονται καταστάσεις που θα επιβαρύνουν την υγεία του σε άλλους τομείς.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί τάση υπερκατανάλωσης των φαρμάκων με αποτέλεσμα φαινόμενα εθισμού.  Επειδή μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό, πρέπει πάντα να λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι, και εαν υθπάρχει ιστορικό έλους ή γαστρίτιδας, πάντα σε συνδυασμό με γαστροπροστασία.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μόνο δοκιμασμένο αναλγητικό είναι η παρακεταμόλη και η ασπιρίνη (σε ειδικές περιπτώσεις, πάντα με σύσταση γυναικολόγου)

Άλλες παρενέργειες είναι ότι κάποια από τα αντιφλεγμονώδη, ειδικά της νεότερης γενικάς, προκαλούν καρδιολογικά προβλήματα, οπότε δεν ενδείκνυνται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, κίρρωση και  σε άτομα που κάνουν χρήση διουρητικών, καθότι είναι πιο επιρρεπή σε νεφρολογικά και ηπατικά προβλήματα.

Εναλλακτικές λύσεις

Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως και εναλλακτική τρόποι αντιμετώπισης του πόνου και της φλεγμονής.

Επιγραμματικά,  αναφέρουμε μερικούς:

1. χρήση κρύων επιθεμάτων

2. χορήγηση ω3 λιπαρών οξέων είτε από συμπληρώματα διατροφής, είτε με διατροφή πλούσια σε ψάρια με ω3 (σολωμός, σκουμπρί, σαρδέλες), ξηροί καρποί (καρύδια), λιναρόσπορος.

3. κατανάλωση αντιοξειδωτικών, κυρίως φρούτων και λαχανικών.

4. δισκία ή άλλες μορφές γλουκοζαμίνης, χονδροϊτίνης και κολλαγόνου, σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων των αρθρώσεων.

5. βελονισμός

6. η κερσετική φυσική ουσία που βρίσκεται στα κρεμμύδια, στο σταφύλι και σε συμπληρώματα διατροφής.

7. το τζίντζερ και η καψαϊκίνη (παράγωγο της κόκκινης πιπεριάς), όπως τα γνωστά σε όλους έμπλαστρα και οι αλοιφές που την περιέχουν.

Συμπερασματικά, όταν η αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής γίνεται με την συμβουλή του γιατρού και του φαρμακοποιού, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μας προτείνουν είναι πράγματι αποτελεσματικά, αρκεί να αποφεύγεται η κατάχρησή τους.

advancehealth.gr