• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αϋπνία: Τελικά μπορεί η άσκηση να σας βοηθήσει;

Μια επίσκεψη στο γυμναστήριο δεν θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αϋπνία, σύμφωνα με νέα έρευνα, ακόμη και αν γυμναστείτε σκληρά. Ποιά λοιπόν είναι η λύση;

Μια επίσκεψη στο γυμναστήριο δεν θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αϋπνία, σύμφωνα με νέα έρευνα, ακόμη και αν γυμναστείτε σκληρά. Ποιά λοιπόν είναι η λύση;

Η άσκηση συχνά συνιστάται σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο, και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιπτώσεις της άσκησης, όσον αφορά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, δεν είναι άμεσες και μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις μήνες για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Kelly Baron, από το πανεπιστήμιο του Northwestern στις ΗΠΑ, είπε: ''Αν έχετε αϋπνία, η άσκηση δεν θα σας βοηθήσει να πάτε για ύπνο αμέσως. Πρόκειται για μια συνήθεια που θέλει χρόνο για να αποδώσει. Θα πρέπει λοιπόν να επιμείνετε και να μην απογοητεύεστε''.

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τις επιδράσεις της καθημερινής άσκησης, έχουν διεξαχθεί σε άτομα που δεν υπέφεραν από αυπνία. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που προσπαθεί να εξακριβώσει την επίδραση της αερόβιας άσκησης στα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία.

Η Dr Baron αποφάσισε να αναλύσει την καθημερινή επίδραση της άσκησης σε άτομα με αυπνία, επειδή άκουγε συχνά τους ασθενείς της να παραπονιούνται ότι η άσκηση δεν τους έχει βοηθήσει άμεσα να λύσουν το πρόβλημα της αυπνίας που τους ταλαιπωρεί.

''Ασκήθηκα τόσο σκληρά χθες και δεν μπόρεσα να κοιμηθώ καθόλου'', της παραπονιούνται πολλοί ασθενείς. ''Η επικρατούσα άποψη είναι ότι η άσκηση βελτιώνει τον ύπνο, αλλά ίσως αυτό δεν είναι τόσο απλό να συμβεί στα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία'', λέει η ειδικός.

Η ερευνήτρια προτού καταλήξει στα συμπεράσματα αυτά μελέτησε δεδομένα από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αυπνία για μια περίοδο 16 εβδομάδων.

Το βασικό μήνυμα που μεταφέρει σε όσους προσπαθούν να καταπολεμήσουν την αυπνία με τη βοήθεια της άσκησης είναι να έχουν επιμονή.

Ακόμη και αν δεν θέλετε να γυμναστείτε, πρέπει να βρείτε κάποιο τρόπο να πιέσετε τον εαυτό σας, π.χ. τοποθετώντας ένα σημείωμα στον καθρέφτη σας ή στο ψυγείο, υποστηρίζει η ειδικός.

Η Baron επισημαίνει επίσης ότι η αϋπνία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους λιγότερο πρόθυμους να ασκηθούν, αλλά δεν πρέπει να το βάζουν κάτω.

pathfinder.gr