• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ονυχομυκητίαση

Το νύχι προσβάλλεται από μύκητες, οι οποίοι εμποδίζουν τη φυσιολογική του ανάπτυξη και σιγά σιγά το καταστρέφουν

Μία από τις συχνότερες παθήσεις των ονύχων είναι η ονυχομυκητίαση. Το νύχι προσβάλλεται από μύκητες, οι οποίοι εμποδίζουν τη φυσιολογική του ανάπτυξη και σιγά σιγά το καταστρέφουν. Μπορεί να προσβληθεί οποιοδήποτε σημείο του νυχιού, δηλαδή η πλάκα, η μήτρα ή η κοίτη του νυχιού. Συχνότερα νοσούν τα νύχια των ποδιών, λόγω της ζέστης και της υγρασίας που αναπτύσσεται μέσα στις κάλτσες και στα παπούτσια, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων.

Η ονυχομυκητίαση προκαλεί αλλαγή του χρώματος των νυχιών, τα οποία γίνονται κίτρινα ή καφέ. Παράλληλα, τα νύχια παχαίνουν, γίνονται εύθραυστα και μπορεί να αποκολληθούν από την κοίτη τους.

Η αντιμετώπιση συνίσταται στη χορήγηση μόνο τοπικών διαλυμάτων ή στο συνδυασμό τοπικής θεραπείας και αγωγής με αντιμυκητιασικά φάρμακα από του στόματος, ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης. Οι θεραπεία και οι οδηγίες του δερματολόγου σας πρέπει να ακολουθούνται πιστά, ώστε να εξαλειφθεί η πάθηση ολοκληρωτικά και να βγει καινούριο νύχι, κάτι που μπορεί να κρατήσει έως και 1 χρόνο.

Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγεται η υπερβολική φροντίδα των νυχιών με αιχμηρά αντικείμενα, διότι μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό και είσοδο μυκήτων, ενώ πρέπει να προτιμώνται οι βαμβακερές κάλτσες έναντι των συνθετικών, που απορροφούν τον ιδρώτα, καθώς και τα άνετα παπούτσια, που επιτρέπουν στο πόδι να «αναπνέει».

healthpages.gr