• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Προστατεύστε τα "καλά" σας …βακτήρια

Τα ''καλά'' βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μας και αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του ίσως να παρέχουν προστασία στους παχύσαρκους ανθρώπους από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα ''καλά'' βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μας και αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του ίσως να παρέχουν προστασία στους παχύσαρκους ανθρώπους από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε μια σύνδεση μεταξύ των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από το υπερβολικό βάρος, και των διαφόρων ειδών βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο.

Άτομα που διαθέτουν μικρή ποσότητα αυτών των βακτηρίων είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μεταβολικές διαταραχές, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτης.

Μια χλωρίδα με μειωμένο βακτηριακό πλούτο φαίνεται να λειτουργεί τελείως διαφορετικά σε σχέση με μια χλωρίδα μεγαλύτερης ποικιλομορφίας και ποικιλίας βακτηρίων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ο καθηγητής Jeroen Raes, από το πανεπιστήμιο Vrije στο Βέλγιο, δήλωσε: ''Αυτό είναι ένα καταπληκτικό εύρημα με ενδεχομένως τεράστιες συνέπειες για τη θεραπεία και την πρόληψη ακόμη και των πιο σοβαρών προβλημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία της εποχής μας. Αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Αυτή τη στιγμή απαιτούνται περισσότερες μελέτες στις οποίες θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε εθελοντές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα''.

Ο συγγραφέας της μελέτης Oluf Pedersen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, λέει ότι χρειαζόμαστε αφθονία καλών βακτηρίων στο έντερο μας, προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Τα ''καλά'' βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μας ίσως να παρέχουν προστασία στους παχύσαρκους ανθρώπους

Συγκρίνει το ανθρώπινο έντερο και τα βακτήρια του με ένα τροπικό δάσος και εξηγεί ότι χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλομορφία, γιατί- όπως συμβαίνει με τα φυσικά τροπικά δάση – η μείωση της ποικιλομορφίας αποτελεί μια αιτία ανησυχίας.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ο καθηγητής Pederson, ανέφερε: ''Φαίνεται ότι όσο πλουσιότερη και πιο ποικιλόμορφη είναι η σύνθεση των εντερικών βακτηρίων μας, τόσο πιο θωρακισμένη είναι και η υγεία μας''.

''Τα βακτήρια παράγουν βιταμίνες ζωτικής σημασίας, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και να επικοινωνούν με διάφορα είδη νευρικών κυττάρων και ορμονών που παράγουν τα κύτταρα του εντερικού μας συστήματος. Επιπλέον τα βακτήρια παράγουν μια πληθώρα βιοδραστικών ουσιών που διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να επηρεάσουν βιολογικά την υγεία μας με αναρίθμητους τρόπους'', πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περίπου 1,5 κιλό βακτηρίων που ζουν στο έντερό τους

 

Αυτό το γνωρίζατε;

 

  • Οι άνθρωποι έχουν περίπου 1,5 κιλό βακτηρίων που ζουν στο έντερό τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ωστόσο, το ένα τέταρτο των ανθρώπων διαθέτουν πολύ λιγότερα βακτήρια από όσα χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς.
  • Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ένα στα τέσσερα άτομα παρουσιάζει έλλειψη αυτών των καλών βακτηρίων που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.
  • Οι ειδικοί που εξέτασαν τα εντερικά βακτήρια 292 ατόμων στη Δανία, διαπίστωσαν ότι περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων έχουν έως και 40 % λιγότερα βακτήρια στο έντερό τους, σε σχέση με το μέσο όρο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι και να υποφέρουν από ήπια φλεγμονή της πεπτικής οδού, αλλά και να εκδηλώνουν φλεγμονές σε ολόκληρο τον οργανισμό τους. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστό ότι επηρεάζει το μεταβολισμό και ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Στο γαστρεντερικό σύστημα υπάρχουν αναρίθμητα είδη βακτηρίων, που καθιστούν το περιβάλλον του στομάχου εχθρικό για κάθε βλαβερό μικρόβιο.
  • Ορισμένα βακτήρια μπορούν να εμποδίσουν τη δράση άλλων παθογόνων οργανισμών, όπως π.χ. το μικρόβιο της σαλμονέλας ή το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν υπεύθυνο για το έλκος.
  • Τα ''καλά'' βακτήρια βοηθούν ακόμη στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και διευκολύνουν την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.
  •  

    pathfinder.gr