• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για τη Φυσικοθεραπεία, είναι πως παραμένοντας κινητικά δραστήριος επενδύεις για το μέλλον, ανεξάρτητα από την ηλικία. Θέλουμε τους ανθρώπους «κινητικά υγιείς και δραστήριους για το μέλλον».

Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, εορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας.

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για τη Φυσικοθεραπεία, είναι πως παραμένοντας κινητικά δραστήριος επενδύεις για το μέλλον, ανεξάρτητα από την ηλικία. Θέλουμε τους ανθρώπους «κινητικά υγιείς και δραστήριους για το μέλλον».

 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών:

Οι Φυσικοθεραπευτές βοηθούν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας στο να παραμείνουν υγιείς. Οι Φυσικοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην επίτευξη και διατήρηση της υγείας και της ενεργητικότητας τους ώστε να παραμένουν ενεργά μέλη που υνεισφέρουν στον κοινωνικό ιστό ανεξάρτητα από τους όποιους περιορισμούς μπορεί να έχουν λόγω της ηλικίας τους.

Αυτό είναι το μήνυμα που χιλιάδες Φυσικοθεραπευτές προωθούν ανά τον κόσμο με αφορμή Τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Φυσικοθεραπεία στις 8 Σεπτεμβρίου.

Κάθε χρόνο οι Φυσικοθεραπευτές βοηθούν εκατομμύρια ανθρώπων να προλαμβάνουν ή και να ξεπερνούν νευρολογικά και μυοσκελετικά προβλήματα καθώς και να αποτελούν ενεργά μέλη της ομάδας αποκατάστασης σε μια σειρά μη μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης, η χρόνια αναπνευστική νόσος και ο καρκίνος.

Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή εξατομικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης για κάθε περίπτωση. Βοηθούν τους ανθρώπους σε όλο το ηλικιακό εύρος. Μελέτες έχουν δείξει πως οι ηλικιωμένοι που εμπλέκονται σε φυσικές δραστηριότητες επιδεικνύουν καλύτερη ισορροπία, μυϊκή δύναμη, ελαστικότητα, αντοχή και συγχρονισμό καθώς και καλύτερες τιμές αρτηριακής πίεσης.

Στην αντίπερα όχθη του ηλικιακού φάσματος οι Φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν την έλλειψη δραστηριότητας και την κακή στάση στα παιδιά που μακροχρόνια μπορεί να επιφέρει παχυσαρκία και πληθώρα μυοσκελετικών προβλημάτων στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το μήνυμα αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας είναι το «Μείνε υγιής για το μέλλον».

Η πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για τη Φυσικοθεραπεία (WCPT) κυρία Marilyn Moffat δηλώνει:

Οι Φυσικοθεραπευτές έχοντας σαν βάση την εξειδικευμένη τους γνώση μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά να ενταχθούν και να συμμετέχουν στις φυσικές δραστηριότητες. Οι Φυσικοθεραπευτές μπορούν να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα όποια φυσικά προβλήματα τους αποτρέπουν ή τους περιορίζουν από την ικανότητα κίνησης.

“Η φυσική δραστηριότητα αυτή καθαυτή δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερο υγιείς ανθρώπους, αλλά περισσότερο ευτυχισμένους και παραγωγικούς είτε κατά την νεότητα είτε μεγαλώνοντας. Είναι ο καιρός για όλους μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε υγιείς τώρα αλλά και στο μέλλον.”

moh.gov.gr