• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα "νέα" της καρδιάς

Τι ανακοινώθηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Αμστερνταμ

Πολλά υποσχόμενο φέρεται, βάσει των κλινικών δοκιμών, το πρώτο φάρμακο για την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και στην Ελλάδα. 

Για τη συγκεκριμένη νόσο δεν έχει κυκλοφορήσει νέο φάρμακο τα τελευταία 43 χρόνια. Το σερελαξίν, όπως το ονομάζουν οι ειδικοί στα εργαστήρια, είναι στην πραγματικότητα μία ορμόνη που παράγει και φυσιολογικά ο οργανισμός των εγκύων τις πρώτες ημέρες της κύησης. 

Το φάρμακο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία που συσπώνται και δεν επιτρέπουν στο αίμα να περάσει από αυτά και να γίνει σωστή κυκλοφορία. Παράλληλα, μειώνει το στρες που προκαλείται στην καρδιά και σε άλλα ζωτικά όργανα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής μελέτης που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο και παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, αποδείχθηκε ότι η ουσία μειώνει κατά 37% τους θανάτους σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. 

Πρόκειται για ουσία που θα χρησιμοποιούν οι γιατροί ενδοφλέβια στο νοσοκομείο όταν διακομίζονται επείγοντα περιστατικά με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. 

Το φάρμακο βοηθά τους ασθενείς να αναπνεύσουν καλύτερα, καθώς μειώνει σημαντικά το σύμπτωμα της δύσπνοιας, δρα προληπτικά στην επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και μειώνει τις βλάβες που δημιουργούνται από το οξύ επεισόδιο σε άλλα όργανα, όπως οι νεφροί και το συκώτι, καθώς βοηθά στη σωστή κυκλοφορία του αίματος. 

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά δεν στέλνει όσο αίμα χρειάζεται στο υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και άλλα ζωτικά όργανα να μείνουν χωρίς αίμα – άρα και οξυγόνο – και να καταστραφούν.

Καλύτερη γυμναστική είναι το ποδήλατο

Εξι χρόνια περισσότερο από τον μέσο όρο ζουν οι ποδηλάτες που λαμβάνουν μέρος στον πιο γνωστό ποδηλατικό αγώνα του κόσμου, τον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, αποκάλυψαν δύο πρόσφατες μελέτες.

«Αυτό σημαίνει ότι οι ποδηλάτες που μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις έχουν 41% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό», εξηγεί ο ειδικός Ξαβιέ Ζουβέν, που ήταν υπεύθυνος για τη μία μελέτη.

Τα περιττά κιλά δεν σχετίζονται με τον καρδιακό κίνδυνο

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), δηλαδή όσοι είναι υπέρβαροι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο. Τέσσερις νέες μελέτες όμως, που παρουσιάστηκαν στο ίδιο συνέδριο, κατέδειξαν ακριβώς το αντίθετο: κάποιοι άνθρωποι που έχουν υψηλό ΔΜΣ δεν εκδηλώνουν εύκολα ασθένειες της καρδιάς. 

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι θα πρέπει να μετράμε την περίμετρο της μέσης, εάν θέλουμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την υγεία της καρδιάς. 

Σύμφωνα με τις μελέτες υπάρχει αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους έχουν ΔΜΣ κάτω από 22 και σε όσους έχουν πάνω από 35, όχι όμως σε αυτούς που βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές τις τιμές, κάτι που περιλαμβάνει υπέρβαρους και με μέση παχυσαρκία.

Καρδιολογικό φάρμακο σταματά άνοια και καταρράκτη

Εκατομμύρια ασθενείς στον κόσμο παίρνουν καθημερινά στατίνες για να μειώσουν τη χοληστερίνη τους. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι ότι εκτός από τη μείωση της χοληστερίνης, αυτή η κατηγορία φαρμάκων εμποδίζει την άνοια. 

Η άνοια επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, την προσοχή, τη συγκέντρωση, την ομιλία και τη σκέψη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ποικίλες δυσκολίες στην καθημερινή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου. 

Η έρευνα έγινε σε 58.000 ασθενείς. Σύμφωνα με τον δρα Τιν-Τσε Λιν από το Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, «μόνο οι υψηλές δόσεις στατίνης βοηθούν στην πρόληψη της νόσου». Η ίδια κατηγορία φαρμάκων φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καταρράκτη κατά 20% στο σύνολο των ασθενών που μελετήθηκαν. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την παρουσίαση της μελέτης που έκανε ο δρ Τζον Κοστίς από το Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ, ο κίνδυνος εκδήλωσης καταρράκτη ήταν ακόμη μικρότερος (50%) σε όσους άρχιζαν τη θεραπεία με στατίνες σε μικρή ηλικία (40 ετών) και τις λάμβαναν για περισσότερα από 14 χρόνια.

Η μουσική βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς


Οι άνθρωποι που πάσχουν από στεφανιαία νόσο και ακούν την αγαπημένη τους μουσική παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην ενδοθηλιακή λειτουργία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η δρ Μαρίνα Δελζάνη Ιβικ από τη Σερβία. «Μάλιστα, όταν αυτό συνδυαστεί με άσκηση, έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», σχολιάζει η ίδια. 

Η βελτίωση εμφανίζεται σε έναν μήνα, όταν ακούμε για 30 λεπτά την ημέρα την αγαπημένη μας μουσική. Το ενδοθήλιο είναι ένας από τους τρεις εσωτερικούς χιτώνες του τοιχώματος των αγγείων και αποτελεί τη διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ του αγγείου και του αίματος.

tanea.gr