• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η καλή διατροφή μετά από καρδιακό επεισόδιο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να ζουν φυσιολογικά και να αποφύγουν τον πρόωρο θάνατο έχουν τα άτομα που προσέχουν σοβαρά τη διατροφή τους έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.

Περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να ζουν φυσιολογικά και να αποφύγουν τον πρόωρο θάνατο έχουν τα άτομα που προσέχουν σοβαρά τη διατροφή τους έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.

Σ' αυτό το – προφανώς αυτονόητο – συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους καρδιοπαθείς δεν κάνουν καλές επιλογές σε ό,τι αφορά τις τροφές που καταναλώνουν, με αποτέλεσμα η διατροφή τους να μην είναι αυτή που πρέπει.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και με τη συμμετοχή τουλάχιστον 4.000 ατόμων, ανδρών και γυναικών.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματά της, οι ασθενείς που κάνουν σωστές επιλογές σε ό,τι αφορά τη διατροφή τους διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία κατά 30%. Επίσης, οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή είναι λιγότερες κατά 40%.

Σύμφωνα με επιστήμονες από τη Βαρκελώνη, ως καλή διατροφή ορίζεται από τους επιστήμονες εκείνη που περιλαμβάνει αρκετά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά πολύ μικρές ποσότητες κρέατος, λιπαρών τρανς και ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι κατανοητό να δυσκολεύονται οι ασθενείς να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, τονίζουν ωστόσο ότι αυτό είναι απαραίτητο να γίνει, προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή. «Οι μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες βελτιώσεις στην υγεία», είπε ο δρ Ramon Estruch.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

naftemporiki.gr