• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα χημικά διώχνουν τον …πελαργό

Ο υδράργυρος, τα φυτοφάρμακα, είναι μερικά μόνο από τα χημικά στα οποία εκτίθενται καθημερινά οι γυναίκες και τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν την αναπαραγωγική τους υγεία.

Ορισμένα χημικά που υπάρχουν στο περιβάλλον μπορεί να βλάψουν τη γονιμότητα των γυναικών (και όχι μόνο)σύμφωνα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Ο υδράργυρος, τα φυτοφάρμακα, είναι μερικά μόνο από τα χημικά στα οποία  εκτίθενται καθημερινά οι γυναίκες και τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν την αναπαραγωγική τους υγεία.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων και η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ζητούν αλλαγές στις πολιτικές και περισσότερη ενημέρωση από τους γιατρούς για να αποφευχθεί η έκθεση στα συνθετικά χημικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η έκθεση καλεί τους γιατρούς να πιέσουν για αυστηρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές για τον καλύτερο εντοπισμό και τη μείωση της έκθεσης σε χημικές ουσίες που έχουν αποδειχθεί πραγματικά επικίνδυνες.

Περισσότερα από 84.000 χημικά χρησιμοποιούνται από το 2006 στις βιομηχανίες των ΗΠΑ, ενώ ετησίως εισάγονται σχεδόν 700 νέα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση.  Οι περιβαλλοντικοί ρύποι περιλαμβάνουν φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, καθώς και ενδοκρινικούς διαταράκτες όπως η δισφαινόλη Α (BPA).

Επειδή τα χημικά αυτά υπάρχουν στον αέρα, το νερό, το χώμα, τα τρόφιμα και τα καταναλωτικά προϊόντα είναι δύσκολο να περιορίσει κάποιος την έκθεσή του σε αυτά.

Σύμφωνα με τις δύο ιατρικές ενώσεις, τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα προβλημάτων όπως οι γενετικές ανωμαλίες, ο αυτισμός και ο καρκίνος του μαστού.

Επιπλέον  οι πληθυσμιακές μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα δείχνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ ορισμένων ρύπων και των αναπαραγωγικών προβλημάτων. Οι ειδικοί αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι τα φυτοφάρμακα έχουν συσχετιστεί με μειωμένη ποιότητα του σπέρματος, καθώς και διαταραχές στην έμμηνο ρύση, την ωορρηξία και τη γονιμότητα στις γυναίκες.

Μελέτες έχουν συνδέσει επίσης την έκθεση σε ρυπογόνους παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με διάφορα άλλα προβλήματα, όπως χαμηλό βάρος των βρεφών, πρόωρος τοκετός κτλ.

Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να προστατεύσουν την υγεία τους και την γονιμότητά τους.

Μερικά από αυτά είναι να προτιμάτε φυτικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας ώστε να περιορίσετε την έκθεση στα φυτοφάρμακα, να μην τρώτε ψάρια του Ατλαντικού, αφού μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου που είναι τοξικός για τα έμβρυα, και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τι άλλο πρέπει να αποφεύγετε

  • Το αλκοόλ: Αν πίνετε μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος περιορίζετε τις πιθανότητες να συλλάβετε. Η κατάχρηση αλκοόλ έχει συσχετισθεί με διαταραχές στην ωορρηξία και μειωμένη γονιμότητα.
  • Το άγχος επίσης επηρεάζει τη γονιμότητα και συνδέεται με προβλήματα στην ωορρηξία και τη σύλληψη.
  • Το κάπνισμα:  Δεν βλάπτει μόνο την υγεία σας αλλά και το αναπαραγωγικό σας σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, αλλά και τα ωάρια.

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι ψηλές γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν πολλά παιδιά. Η καλή υγεία και η ισορροπημένη διατροφή  είναι οι αιτίες που οι αδύνατες και ψηλές γυναίκες έχουν περισσότερα παιδιά, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Durham, οι ερευνητές παρακολούθησαν γυναίκες από την Γκάμπια, αλλά ισχυρίζονται ότι η τάση αυτή θα μπορούσε επίσης να ισχύει και στον υπόλοιπο κόσμο.

pathfinder.gr