• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Σύνδεση αντικαταθλιπτικών και διαβήτη τύπου 2

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 22 μελέτες με χιλιάδες συμμετέχοντες

Οι ασθενείς που ακολουθούν κάποια αγωγή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα πρέπει να προσέχουν, καθώς μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δηλώνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Southampton της Μεγάλης Βρετανίας στο περιοδικό «Diabetes Care», οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 22 μελέτες με χιλιάδες συμμετέχοντες και εντόπισαν μια σύνδεση ανάμεσα στα δύο.

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Richard Holt και οι συνεργάτες του «Η παραπάνω σύνδεση μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά παίρνουν βάρος, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη. Μια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ότι τα ίδια τα φάρμακα παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ελέγχει το σάκχαρο του αίματος».

Ωστόσο, οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι η λήψη των συγκεκριμένων σκευασμάτων προκαλεί διαβήτη και ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν οι μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από τις παρατηρήσεις αυτές.

Συμβουλεύουν, όμως, τους ασθενείς να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα και τους γιατρούς να παρακολουθούν λίγο στενότερα τους ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τα πρώτα σημάδια του σακχαρώδη διαβήτη.

vita.gr