• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Οι θεραπείες με γονίδια για τις καρδιακές παθήσεις

Αραγε το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα; Μπορούν δηλαδή οι γονιδιακές θεραπείες να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Πρόκειται για μια ελπίδα που η ανθρωπότητα πρέπει να εύχεται να μη χαθεί.

Αραγε το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα; Μπορούν δηλαδή οι γονιδιακές θεραπείες να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Πρόκειται για μια ελπίδα που η ανθρωπότητα πρέπει να εύχεται να μη χαθεί.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη που ονομάζεται SERKA 2a βρίσκεται να είναι ελαττωμένη στο μυοκάρδιο εκείνων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Η πρωτεΐνη SERKA 2a είναι υπεύθυνη κυρίως για τη συστολή του μυοκαρδίου, εξασφαλίζει τη φυσιολογική του λειτουργία και κατά συνέπεια τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί την κατάληξη όλων των σοβαρών καρδιοπαθειών στο τελικό τους στάδιο, με μέση επιβίωση των αρρώστων να κυμαίνεται περί τα τριάμισι χρόνια. Πρόκειται, δηλαδή, για μια πάθηση με μέση επιβίωση χειρότερη από εκείνη του καρκίνου.

Η καρδιά με καρδιακή ανεπάρκεια, που λειτουργεί σαν αντλία, αδυνατεί να αναρροφήσει ή να προωθήσει την αναγκαία ποσότητα αίματος προς τα ζωτικά όργανα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτά να λειτουργήσουν σωστά.

Μέχρι τώρα και παρά τις σύγχρονες θεραπείες δεν έχει επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της υγείας των αρρώστων. Εχει βελτιωθεί το προσδόκιμο επιβίωσής τους, αλλά δεν έχει επιτευχθεί η ίαση, που είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Η γονιδιακή θεραπεία που προτείνεται σήμερα ακολουθεί τη μέθοδο του Δούρειου Ιππου (Trojan Ηorse). Οπως οι στρατιώτες των Ελλήνων κρυμμένοι μέσα στον Δούρειο Ιππο κατέκτησαν την Τροία, έτσι και η πρωτεΐνη SERKA 2a μεταφέρεται από αδρανοποιημένους ιούς και εγκαθίσταται μέσα στα κύτταρα της καρδιάς (μυοκάρδιο).

Οι αδρανοποιημένοι ιοί είναι ακίνδυνοι ιοί γιατί με την αδρανοποίησή τους χάνουν την επιθετικότητά τους, διατηρούν όμως τη δυνατότητά τους να εισέρχονται μέσα στα κύτταρα. Ετσι, οι αδρανοποιημένοι ιοί χρησιμοποιούνται ως οχήματα μεταφοράς της πρωτεΐνης SERKA 2a, η οποία είναι ελαττωμένη στα κύτταρα του μυοκαρδίου των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. 

Συγκεκριμένα, με τη γονιδιακή θεραπεία, αυτή η πρωτεΐνη εμπλουτίζει το DNA που εισέρχεται στον πυρήνα των μυοκαρδιακών κυττάρων. Στην προκειμένη περίπτωση, το ζητούμενο είναι η πρωτεΐνη SERKA 2a να λειτουργήσει όπως η αντίστοιχη φυσική πρωτεΐνη του μυοκαρδιακού κυττάρου και να δώσει τη δύναμη (ένταση συστολής) στο μυοκάρδιο ούτως ώστε η καρδιά να ξανακερδίσει τις δυνάμεις που έχασε λόγω της καρδιακής ανεπάρκειας.

Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 150.000 άνθρωποι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, που πέραν της φαρμακευτικής θεραπείας χρησιμοποιούν στα τελικά στάδια της νόσου τη λεγόμενη τεχνητή καρδιά, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια αντλία υποστήριξης της καρδιάς, με τελικό στόχο πάντα την ανεύρεση μοσχεύματος για μεταμόσχευση.

Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, μαζί με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια σε όλο τον κόσμο, προσδοκούν τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής μελέτης που ονομάζεται CUPID 2, στην οποία μετέχουν τα σοβαρότερα κέντρα καρδιακής ανεπάρκειας στον κόσμο. 

Στη μελέτη αυτή συμμετέχουν άρρωστοι με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι χωρίς να το γνωρίζουν λαμβάνουν ο ένας την πρωτεΐνη SERKA 2a, ενώ ο άλλος Placebo (φαινομενικό φάρμακο). Ολοι αυτοί οι άρρωστοι καθετηριάζονται και παρακολουθούνται διαχρονικά.

Ας ευχηθούμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης να είναι ιδιαιτέρως θετικά και να ανοίξουν μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων.


ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία