• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και Αναστάσιος Παπαλαζάρου προτείνουν συνταγές «φιλικές» για την καρδιά σας..

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου συνεργάστηκαν και σας παρουσιάζουν τέσσερις συνταγές που φροντίζουν για εσάς και την.. Καρδιά σας!

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι η διατροφή παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου συνεργάστηκαν και σας παρουσιάζουν τέσσερις συνταγές που φροντίζουν για εσάς και την.. Καρδιά σας!


Απλά tips για ένα «καρδιοπροστατευτικό» μενού

Η τελική σύσταση και η ποιότητα του φαγητού σας επηρεάζεται σημαντικά από τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς και από τον τρόπο μαγειρέματος. Αλήθεια, πώς θα παρασκευάσετε σωστά και ισορροπημένα πιάτα που θα αποτελέσουν «ασπίδα προστασίας» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα; 

• Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας άπαχο κρέας, επιλέξτε ημιαποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι και τυριά χαμηλά σε λιπαρά, περιορίστε τα τηγανιτά φαγητά και προτιμήστε το ελαιόλαδο ή κάποια μαλακή μαργαρίνη αντί για το ζωικό βούτυρο στις γλυκές και αλμυρές σας παρασκευές, χωρίς να ξεχνάτε το μέτρο. 

• Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί) και φροντίστε να αφαιρείτε το ορατό λίπος ιδανικά πριν το μαγείρεμα, διαφορετικά από το πιάτο σας. Επιπλέον, στοχεύστε στην κατανάλωση ψαριού και οσπρίων τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα συνολικά.

• Στραφείτε στα προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων κατά 30 περίπου τοις εκατό! Εντάξτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό σας, αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με μαύρο ή πολύσπορο και επιλέξτε μη επεξεργασμένα ζυμαρικά όπως το καστανό ρύζι και τα σπαγγέτι ολικής αλέσεως. 

• Περιορίστε τη χρήση επιτραπέζιου αλατιού και την κατανάλωση αλμυρών, παστών και κονσερβοποιημένων προϊόντων. Παράλληλα, αυξήστε την πρόσληψη καλίου μέσω των φυσικών πηγών του, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

• Βάλτε στην καθημερινότητά σας κίνηση. Ξεκινήστε με οποιαδήποτε δραστηριότητα σας ευχαριστεί και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την έντασή της, στοχεύοντας στα τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, αν όχι όλες, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Φιλέτο ψαριού με λαχανικά

Χρόνος προετοιμασίας 5΄  Χρόνος μαγειρέματος 20΄  Μερίδες 2

Υλικά:
• 2 φιλέτα σφυρίδας
• 4 ντοματίνια
• Λίγη κάππαρη ή καππαρόφυλλα
• ½ φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
• 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1½ κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 λαδόκολλες
Εκτέλεση:
Απλώνουμε τις λαδόκολλες στον πάγκο. Τοποθετούμε επάνω από ένα φιλέτο ψαριού, με τη ράχη να ακουμπάει στη λαδόκολλα. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα, ισομοιράζουμε τα ντοματίνια, το φινόκιο, το φρέσκο κρεμμύδι και τα καππαρόφυλλα.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, κλείνουμε τις λαδόκολλες σε πακετάκι, γυρίζοντας τα πλαϊνά κάτω από το ψάρι. Η ένωση της λαδόκολλας να μείνει από πάνω ώστε να μην τρέξουν τα υγρά του φαγητού. Τοποθετούμε τα πακέτα σε λαμαρίνα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20΄.
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, ρύζι ή πατάτα βραστή.
*υπολογίζεται χωρίς το αλάτι της συνταγής

Διατροφικό Σχόλιο:

Παρόλο που το κοτόπουλο αποτελεί ένα ελαφρύ και λιγότερο γευστικό είδος κρέατος, η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί έναν τρόπο για να δώσετε ιδιαίτερη νοστιμιά στο στήθος κοτόπουλου. Τα πολύχρωμα λαχανικά αναβαθμίζουν όχι μόνο την αισθητική του πιάτου, αλλά και τη θρεπτική του αξία, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες. Τέλος, το ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι αντικαθιστά την κρέμα γάλακτος προσθέτοντας νοστιμιά και βιταμίνη Α, χωρίς να επιβαρύνει το πιάτο με επιπλέον κορεσμένα λιπαρά.

Δείτε τις υπόλοιπες συνταγές στα παρακάτω links..
Ψεύτικα κεφτεδάκια με φακές και πλιγούρι
Κοτόπουλο με πιπεριές & γιαούρτι
Μάφιν κακάο χωρίς αυγά

nutrimed.gr