• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των στεφανιαίων επεισοδίων

Η επίπτωση των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων (ΟΣΕ) στον κυπριακό πληθυσμό, προσδιορίστηκε στα 160 ανά 100.000 κατοίκους.

Η επίπτωση των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων (ΟΣΕ) στον κυπριακό πληθυσμό, προσδιορίστηκε στα 160 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με έρευνα, της οποίας επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο Δρ. καρδιολογίας Λοΐζος Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Ειδικότερα, παρατηρούνται 282 ΟΣΕ ανά 100.000 άνδρες και 40 ΟΣΕ ανά 100.000 γυναίκες. Με βάση τα στοιχεία αυτά υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εισάγονται στα νοσοκομεία της Κύπρου 1.342 ασθενείς με ΟΣΕ. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην ετήσια επίπτωση των ΟΣΕ μεταξύ των κατοίκων που διέμεναν στις αστικές και τις αγροτικές περιοχές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης, η ετήσια επίπτωση των ΟΣΕ στη Κύπρο ευρίσκεται στο μέσο, με μεγαλύτερη ετήσια επίπτωση των ΟΣΕ στη Φινλανδία (310 ΟΣΕ ανά 100.000 κατοίκους) και μικρότερη ετήσια επίπτωση στη Ρουμανία (90 ΟΣΕ ανά 100.000 κατοίκους).

Όσον αφορά τις γειτονικές χώρες της Κύπρου, με εξαίρεση το Ισραήλ (136/100.000 κατοίκους), η ετήσια επίπτωση των ΟΣΕ στον κυπριακό πληθυσμό είναι σχετικά μικρότερη από την επίπτωση των ΟΣΕ στις χώρες αυτές (Ελλάδα: 185 ΟΣΕ/100.000 κατοίκους, Τουρκία: 312 ΟΣΕ/100.000 κατοίκους).

Το μεγαλύτερο ποσοστό ΟΣΕ παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες του έτους σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς και κυρίως τον Ιανουάριο και Δεκέμβριο. Τα ευρήματα αυτά, οφείλονται στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και στο ότι ο ψυχρός καιρός πιθανόν να επιφέρει αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, στα λιπίδια αίματος και στους μηχανισμούς πήξης του αίματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας συμφωνούν με πρόσφατες μελέτες στην Ελβετία και το Βέλγιο όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες συνοδεύονταν με περισσότερα καρδιακά επεισόδια. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μείωση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου συνοδευόταν με 7% αύξηση του κινδύνου για καρδιακό επεισόδιο.

Τις αρχικές ημέρες της εβδομάδας και κυρίως τη Δευτέρα παρατηρούνται τα περισσότερα ΟΣΕ, σε σύγκριση με τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, αυτό οφείλεται στο άγχος της επιστροφής στην εργασία μετά την ανάπαυλα του Σαββατοκυρίακου. Από τους ασθενείς με ΟΣΕ, οι μισοί σχεδόν ήταν καπνιστές, είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και έπασχαν από αρτηριακή υπέρταση. Το 55% ήταν υπέρβαροι και το 23% ήταν παχύσαρκοι. Μόνο το 22% των ασθενών είχαν φυσιολογικό βάρος.

Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για ΟΣΕ, φαίνεται ότι διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία των ασθενών. Έτσι, στους άνδρες ο κυριότερος προδιαθεσικός παράγοντας για ανάπτυξη ΟΣΕ φαίνεται ότι είναι το κάπνισμα, ενώ στις γυναίκες η αρτηριακή υπέρταση.

Σε σχέση με την ηλικία των ασθενών με ΟΣΕ φαίνεται ότι στις ηλικίες κάτω των 49 ετών οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, στις μέσες ηλικίες 50-69 ετών είναι το κάπνισμα και η υπερχοληστερολαιμία, ενώ στις μεγάλες ηλικίες, άνω των 70 ετών, είναι κυρίως η αρτηριακή υπέρταση.

H αξιολόγηση της οικογενειακής κατάστασης έδειξε ότι οι έγγαμοι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ΟΣΕ σε σύγκριση με τις έγγαμες γυναίκες (έγγαμοι άνδρες: 84,1% έναντι 42,9% των έγγαμων γυναικών).

Επίσης, οι χήρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ΟΣΕ σε σύγκριση με τους χήρους. Τα ευρήματα αυτά πιθανώς να οφείλονται στο γεγονός ότι η μέση ηλικία των γυναικών κατά το ΟΣΕ είναι κατά μία δεκαετία μεγαλύτερη των ανδρών, στην οποία η μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών είναι έγγαμοι κατά το συμβάν, ενώ η πλειοψηφία των γυναικών είναι χήρες.

Η αντιμετώπιση των ΟΣΕ στην Κύπρο είναι παρόμοια με την αντιμετώπιση των ΟΣΕ στις χώρες της νότιας Ευρώπης και τις περισσότερες γειτονικές χώρες της Κύπρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών (74%) ΟΣΕ με επιμένουσα ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI) αντιμετωπίζονται έγκαιρα στο νοσοκομείο με θεραπεία επαναιμάτωσης, κυρίως φαρμακευτική.

Το μεγάλο ποσοστό ασθενών με ΟΣΕ, που υποβάλλεται σε θεραπεία επαναιμάτωσης σε συνδυασμό με την έγκαιρη άφιξη των ασθενών στο νοσοκομείο, λόγω του μικρού γεωγραφικού χώρου της Κύπρου, έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλά ποσοστά θνητότητας (3.5%), που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Για τους ίδιους λόγους υπάρχουν όλες οι προϋπόθεσεις, για εφαρμογή και στην Κύπρο της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ΟΣΕ με μηχανική επαναιμάτωση όπως είναι η πρωτογενής αγγειοπλαστική, που εφαρμόζεται κατ' εξοχήν στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η θεραπεία αυτή άρχισε να εφαρμόζεται πλέον από τις αρχές του 2013 σε συστηματική βάση και στο Γ.Ν. Λευκωσίας και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη Κύπρο.

Η παράλληλη υιοθέτηση της θεραπείας αυτής, θα συμβάλει στην ακόμη καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με ΟΣΕ στην Κύπρο και ενδεχόμενα στη σμίκρυνση του χρόνου και κόστους νοσηλείας των ασθενών.

real.gr