• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ελπιδοφόρα θεραπεία για το μεταστατικό μελάνωμα

Σύμφωνα με νέες έρευνες που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο, υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για πλήρη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από προχωρημένο (μεταστατικό) μελάνωμα μέσω ενός συνδυασμού φαρμάκων.

Σύμφωνα με νέες έρευνες που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο, υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για πλήρη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από προχωρημένο (μεταστατικό) μελάνωμα μέσω ενός συνδυασμού  φαρμάκων.

Στις έρευνες, δοκιμάζεται ο συνδυασμός του φαρμάκου ιπιλιμουμάμπη με ένα από τα νεώτερα φάρμακα της οικογένειας των αντι-PD1 αντισωμάτων. Τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν ότι το ποσοστό θεραπείας υπερβαίνει το 50%. Τα φάρμακα επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το να επιτεθεί στους καρκίνους, ενώ ταυτοχρόνως «σπάνε» τις άμυνες των καρκινικών κυττάρων. Ο συνδυασμός των φαρμάκων αυτών δοκιμάζεται όχι μόνο σε πάσχοντες από μελάνωμα το οποίο έχει κάνει μετάσταση, αλλά και σε ασθενείς που έχουν άλλες μορφές καρκίνου. Κατά τους επιστήμονες, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι “θεαματικά”.

Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Τα νέα φάρμακα είναι εγκεκριμένα ή βρίσκονται υπό έγκριση σε ΗΠΑ ή/και Ευρώπη για το προχωρημένο (μεταστατικό) μελάνωμα, αλλά ο συνδυασμός τους δεν έχει αρχίσει ακόμα να εφαρμόζεται ευρέως.

Η ιπιλιμουμάμπη

Η ιπιλιμουμάμπη είναι ένα πλήρως ανθρώπινο, μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται και αναστέλλει εκλεκτικά το κυτταροτοξικό Τ λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4 (CTLA-4). Η θεραπεία στοχεύει τον όγκο διεγείροντας την ανοσολογική απάντηση του ασθενούς.

«Μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια, το προχωρημένο μελάνωμα μπορεί να είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια για το 50% και πλέον των πασχόντων», είπε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO/ECO) ο καθηγητής Αλεξάντρ Εγκερμόν, από το Ινστιτούτο Gustave Roussy στη Γαλλία. Και συνέχισε: «Εάν έκανα αυτή την πρόβλεψη πριν από μία πενταετία, όλοι θα νόμιζαν ότι είμαι τρελός, αλλά πλέον βλέπουμε ότι θα μπορούμε να έχουμε επί χρόνια υπό έλεγχο το μεταστατικό μελάνωμα, σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών».

«Πριν από λίγα χρόνια δεν φανταζόμασταν καν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη “θεραπεία” για το μελάνωμα, αλλά όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί πηγαίνουμε πλέον», συνηγόρησε ο καθηγητής Στήβεν Χόουντι, από το φημισμένο Ίδρυμα Καρκίνου Dana-Farber, στη Βοστώνη.

Εξίσου θεαματικά είναι τα αποτελέσματα και των μελετών για άλλες μορφές καρκίνου, όπως οι μεταστατικοί καρκίνοι του νεφρού και του πνεύμονα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

healthyliving.gr