• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αυξήθηκαν τα εμφράγματα: 6 Τρόποι προστασίας

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τα εμφράγματα στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 30% την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τα εμφράγματα στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 30% την τελευταία διετία. Διαβάστε πως θα αναγνωρίσετε το έμφραγμα από τα συμπτώματα, αλλά και πως μπορείτε να το προλάβετε.

Κάντε το εμβόλιο

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο εμφράγματος στους μεσήλικες άντρες, σύμφωνα με ερευνητές από την Αυστραλία που δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση ''Heart''.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ, προτού καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, εξέτασαν στοιχεία από 559 εθελοντές ηλικίας, άνω των 40 ετών, οι μισοί από τους οποίους είχαν πάθει έμφραγμα. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον γιατρό σας, αν πρέπει να κάνετε το αντιγριπικό.

Κλείστε τα παράθυρα

Αν μένετε σε περιοχή με πολύ θόρυβο λόγω αυξημένης κίνησης, έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε έμφραγμα σύμφωνα με έρευνα από τη Δανία. Οι ερευνητές προτού καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα μελέτησαν 57.000 άτομα, ηλικίας 50 έως 64 ετών, που έλαβαν μέρος σε παλιότερη έρευνα και τους παρακολούθησαν για δύο έτη.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν την έκθεση των συμμετεχόντων σε ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση για περισσότερα από 20 χρόνια. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, οι 1.600 υπέστησαν έμφραγμα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι υπέστησαν το έμφραγμα εκτίθονταν κατ΄επανάληψη σε 42 έως 84 ντεσιμπέλ θορύβου.

Κόψτε το κάπνισμα

Αν θέλετε να περιορίσετε τις πιθανότητες να πάθετε έμφραγμα, θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα. Και αν νομίζετε ότι δεν κινδυνεύετε επειδή καπνίζετε λίγο ή επειδή είστε γυναίκα και σας προστατεύουν οι ορμόνες σας, κάνετε λάθος! Επιστήμονες από τον Καναδά προειδοποιούν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έστω και ένα τσιγάρο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν ξαφνικά από έμφραγμα ή να εμφανίσουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται με την πάροδο των ετών, από τη στιγμή που η γυναίκα θα διακόψει το κάπνισμα.

Ανακαλύψτε δύο τροφές που αγαπάει η καρδιά σας

Η μαύρη σοκολάτα είναι ωφέλιμη για την καρδιά καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την απόφραξη των αρτηριών, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας της Ιταλίας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο ''Nature''.

Αν δεν σας αρέσουν τα γλυκά μην ανησυχείτε καθώς έχετε εναλλακτικές: Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές μια ουσία που περιέχεται στο μπρόκολο ενεργοποιεί ένα μηχανισμό που αναχαιτίζει την απόφραξη των αρτηριών. Είναι η ουσία σουλφοραφάνη που έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που με τη σειρά της εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Θα τη βρείτε ακόμη, σε μικρότερες ποσότητες,  στο κουνουπίδι.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

 

  • Ξαφνικός και έντονος πόνος στο στήθος (σαν σφίξιμο) που επεκτείνεται στο λαιμό ή τα χέρια.
  • Δύσπνοια
  • Γρήγορος και ακανόνιστος σφυγμός
  • Ναυτία και τάση για εμετό
  • Έντονη εφίδρωση.
  • Ίλιγγος ή ζάλη
  • Πιθανώς απώλεια αισθήσεων

 

Στην περίπτωση που έχετε, εσείς ή κάποιο άτομο γύρω σας, κάποια από τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να καλέσετε ασθενοφόρο.

Αγαπήστε την οδοντόβουρτσα σας

Νέες έρευνες ενοχοποιούν την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα ως υπεύθυνες για την στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν τα μικρόβια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία θρόμβων.

Για τον λόγο αυτό μην ξεχνάτε να πλένετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα, να χρησιμοποιείτε οδοντόνημα και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο.

pathfinder.gr