• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Δύο στους δέκα ενήλικες «κάνουν αυτοδιαγνώσεις αντί να πάνε στον γιατρό»

Χιλιάδες άνθρωποι ρισκάρουν την υγεία τους, χρησιμοποιώντας το Ίντερνετ ή τις ελλιπείς ιατρικές γνώσεις τους για να διαγνώσουν μόνοι τους τι έχουν αντί να πάνε σε έναν γιατρό, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Χιλιάδες άνθρωποι ρισκάρουν την υγεία τους, χρησιμοποιώντας το Ίντερνετ ή τις ελλιπείς ιατρικές γνώσεις τους για να διαγνώσουν μόνοι τους τι έχουν αντί να πάνε σε έναν γιατρό, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Οι τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι καθυστερούν να πάνε στον γιατρό όταν έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς είπαν ότι στρέφονται στο διαδίκτυο για να δουν τι έχουν, ενώ οι δύο στους δέκα είπαν ότι αποφασίζουν μόνοι τους τι έχουν με βάση ό,τι ξέρουν από τα έως τώρα βιώματά τους.

Ωστόσο, σχεδόν ένας στους έξι (το 17%) μαθαίνουν εκ των υστέρων από τον γιατρό ότι η αυτοδιάγνωσή τους ήταν λάθος και ότι «τη γλίτωσαν στο τσακ», διότι αν καθυστερούσαν κι άλλο, θα ήταν πολύ αργά.

Τη δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 1.500 εθελοντές, πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον οργανισμό πιστοποίησης Information Standard, που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Όπως έδειξε, οι γυναίκες που καθυστερούν να πάνε στον γιατρό είναι περισσότερες από τους άνδρες (43% έναντι 37%), ενώ αυτές είναι που έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να αναζητήσουν στο Ίντερνετ τις αιτίες των συμπτωμάτων τους ή να κάνουν μόνες τους αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία.

Οι άντρες, από την άλλη πλευρά, καθυστερούν να πάνε στον γιατρό κυρίως επειδή ελπίζουν ότι τα συμπτώματά τους θα υποχωρήσουν μόνα τους.

Ο ένας στους τρεις, όμως, δεν θέλει να σπαταλήσει «άσκοπα» τον χρόνο των γιατρών, αφού δηλώνει εκ των προτέρων βέβαιος ότι δεν έχει κάτι σοβαρό.

«Ο κόσμος καθυστερεί να πάει στον γιατρό για διάφορους λόγους, αλλά ανεξάρτητα από αυτούς, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι προσπαθεί να κάνει αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία στο μεσοδιάστημα», δήλωσε η κυρία Άνν Ρόμπινσον, διευθύντρια του Τομέα Ενημέρωσης του Κοινού του οργανισμού.

«Η αναξιόπιστη ιατρική πληροφόρηση σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία», πρόσθεσε. «Είναι απολύτως απαραίτητο να απευθύνεται αμέσως σε έναν γιατρό όποιος βλέπει ότι έχει ένα σύμπτωμα που τον ανησυχεί».