• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Οι αρτηρίες των 30άρηδων υποφέρουν μπροστά στην TV

Όσο περισσότερο χρόνο περνάνε οι νέοι ακίνητοι μπροστά στην τηλεόραση, τόσο πιο δύσκαμπτες γίνονται οι αρτηρίες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όσο περισσότερο χρόνο περνάνε οι νέοι ακίνητοι μπροστά στην τηλεόραση, τόσο πιο δύσκαμπτες γίνονται οι αρτηρίες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μειωμένη ευλυγισία των αρτηριών αποτελεί ένδειξη μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων, λένε οι ερευνητές.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την καθιστική ζωή με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής χοληστερόλης, υπέρτασης και διαβήτη, γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (BJSM).

Στην παρούσα μελέτη, θέλησαν να δουν εάν οι πρώιμες βλάβες της καθιστικής ζωής μπορούν να ανιχνευθούν σε νεαρούς ενήλικες.

Έτσι, επιστράτευσαν 373 άνδρες και γυναίκες, που συμπλήρωσαν σε ηλικία 32 και 36 ετών ερωτηματολόγια για τις ώρες που έβλεπαν τηλεόραση, την άσκηση και άλλες συνήθειες.

Στην ηλικία των 36 ετών τούς υπέβαλλαν επίσης σε υπερηχογραφήματα, για να μετρήσουν τη δυσκαμψία μεγάλων αρτηριών του σώματός τους.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν την μεγαλύτερη δυσκαμψία στις καρωτίδες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, έβλεπαν καθημερινά τηλεόραση περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα.

Ανάλογη συσχέτιση παρατηρήθηκε και σε όσους είχαν την μεγαλύτερη δυσκαμψία στις μηριαίες αρτηρίες των ποδιών.

«Όταν οι αρτηρίες ενός ανθρώπου δεν είναι ελαστικές, έχει προδιάθεση για εκδήλωση υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ίζαμπελ Φερέιρα, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία.

Και πρόσθεσε πως το «κρίσιμο όριο» ήταν οι δύο ώρες μπροστά στην τηλεόραση την ημέρα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αρνητικές συνέπειες της παρατεταμένης ακινησίας δεν εξουδετερώνονται με την γυμναστική.

«Τα ευρήματά μας, σε συνδυασμό με αυτά άλλων μελετών, είναι σαφή: μην περνάτε περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα ακίνητοι μπροστά στην τηλεόραση, το κομπιούτερ ή το λάπτοπ», τόνισε η δρ Φερέιρα.

tanea.gr