• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Κρον προδιαθέτουν για καρδιαγγειακά

Οι ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΦΝΕ ) [inflammatory bowel disease (IBD)] έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή (έμφραγμα), σύμφωνα με ερευνητές της Mayo Clinic.

Οι ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΦΝΕ ) [inflammatory bowel disease (IBD)] έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή (έμφραγμα),  σύμφωνα με ερευνητές της Mayo Clinic. Η μελέτη τους παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Γαστρεντερολογίας στο Σαν Ντιέγκο.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μια μετα-ανάλυση η οποία περιέλαβε εννιά προηγούμενες μελέτες και τουλάχιστον 150.000 άτομα που έπασχαν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Οι δύο πιο κοινές παθήσεις στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Κρον. Και στις δυο παθήσεις υπάρχει φλεγμονή του επιστρώματος του εντέρου κάτι που οδηγεί σε διάρροια, εμετούς, κράμπες στην περιοχή, πόνο, πυρετό και απώλεια βάρους.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου, η οποία συχνά συγχέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Κατά την ελκώδη κολίτιδα, το παχύ έντερο παθαίνει φλεγμονή και πρήζεται. Όσοι έχουν αυτή την πάθηση χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση, έλεγχο του άγχους, προσεκτική διατροφή και ήπια άσκηση.

Στη νόσο του Κρον υπάρχει μια λάθος αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο θεωρεί την τροφή ως ξένο σώμα και επιτίθεται στο επίστρωμα των εντέρων προκαλώντας φλεγμονή.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για αυτές τις μορφές φλεγμονοδών νόσων του εντέρου, και οι πάσχοντες πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματα τους με αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

10-25% αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα

Οι ερευνητές από τη Mayo Clinic διαπίστωσαν πως όταν το έντερο πάσχει από κάποια φλεγμονώδη νόσο υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν καρδιαγγειακά προβλήματα τα οποία συχνά προκαλούν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Όπως αναφέρουν στη μετα-ανάλυση τους, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα είναι μεγαλύτερος κατά 10-25% και μάλιστα παρουσιάζεται πιο αυξημένος στις γυναίκες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τη σύνδεση των προβλημάτων του εντέρου και της καρδιάς και επιπλέον να εστιάζουν στον έλεγχο άλλων παραγόντων πρόκλησης εγκεφαλικού και εμφράγματος, όπως είναι το κάπνισμα, η αυξημένη πίεση και ο διαβήτης τύπου 2.

“Για το θέμα αυτό υπήρχε διχογνωμία καθώς οι μελέτες ήταν αντικρουόμενες, συνεπώς ελπίζουμε ότι η παρούσα μετα-ανάλυση λύνει κάποια από αυτά τα θέματα”, δήλωσε ο Edward Loftus, γαστρεντερολόγος της Mayo Clinic.

healthyliving.gr