Απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος των δοντιών
Σήμερα, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, ο προληπτικός περιοδικός έλεγχος των δοντιών -μικρών και μεγάλων- είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε! Γιατί με έναν τέτοιο έλεγχο δεν προφυλάσσονται μόνο τα δόντια μας από την τερηδόνα, αλλά εξετάζεται και ολόκληρη η στοματική μας κοιλότητα, αφού είναι πλέον σε όλους μας γνωστό ότι ένα παραμελημένο στόμα μόνο προβλήματα δημιουργεί.
Περιοδικό τσεκάπ των δοντιών
Με τον περιοδικό έλεγχο των δοντιών εξετάζονται:
- Αν οι ιστοί και τα δόντια βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
- Αν υπάρχει το ενδεχόμενο να προσβληθούν τα δόντια από τερηδόνα.
- Η κατάσταση των βλεννογόνων του στόματος.
- Αν οι παλιές οδοντικές εργασίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
- Αν υπάρχουν χαλασμένα δόντια ή δόντια που χρειάζονται σφράγισμα.
- Αν υπάρχουν στο στόμα σημάδια έλκους, αβιταμίνωσης, καρκίνου κ.λπ.
Τέλος, γίνεται ένας καθαρισμός των δοντιών.
Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών πρέπει να γίνεται κάθε 6μηνο, γιατί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι δυνατό να προλάβουμε τυχόν βλάβες τόσο στα δόντια όσο και στο περιοδόντιο.
Παιδικά δόντια
Και τα παιδιά επίσης πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρό τους και όχι μόνο όταν πονάνε ή όταν έχει ήδη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.
Με την προληπτική εξέταση των δοντιών ενός παιδιού:
- Ελέγχεται το στάδιο της ανάπτυξης των δοντιών, καθώς και η σειρά ανατολής και αντικατάστασης των νεογιλών δοντιών από τα μόνιμα.
- Η ύπαρξη τερηδόνας, αφού αυτή εμφανίζεται στα παιδιά γρηγορότερα απ’ ό,τι στους ενήλικες.
- Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια προδιαθέτουν για το χάλασμα και των μόνιμων. Επειδή τα νεογιλά δόντια είναι αυτά που καθοδηγούν την ανατολή των μόνιμων, αν ελέγχονται τακτικά, αποφεύγονται μελλοντικά πολλές ορθοδοντικές ανωμαλίες.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Αν τα δόντια σας αρχίζουν να παρουσιάζουν τερηδόνα και την αμελήσετε, τότε το πιθανότερο είναι να χρειαστεί στο μέλλον να κάνετε κάποια απονεύρωση ή εξαγωγή. Με την έγκαιρη, όμως, διάγνωση της τερηδόνας, θα σώσετε το δόντι σας με ένα απλό σφράγισμα. Μετά το σχολαστικό, καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών σας μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιείτε και κάποιο στοματικό φθοριούχο διάλυμα ή οδοντιατρικό νήμα για τον καλύτερο καθαρισμό τους ή και ένα ειδικό βουρτσάκι, όσοι από σας έχετε ανοιχτά διαστήματα στην οδοντοστοιχία σας.
Αν πάσχετε από διάφορες ασθένειες, ενημερώστε το γιατρό σας για να λάβει τα μέτρα του. Για παράδειγμα, αυτοί που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις μπορεί να πάθουν βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα βγάζοντας ένα δόντι ή με κάποια άλλη επέμβαση που προκαλεί αιμορραγία. Επίσης, όσοι είστε αλλεργικοί πρέπει να προσέχετε εάν παίρνετε αντιβιοτικά.
Όσοι, πάλι, παίρνετε ήδη φάρμακα ενημερώστε σχετικά τον οδοντίατρό σας για τυχόν αντενδείξεις με τα φάρμακα που θα σας συστήσει αυτός.
Δροσερή αναπνοή
- Πλένετε τα δόντια σας έπειτα από κάθε γεύμα, βουρτσίζοντας συγχρόνως τα ούλα και τη γλώσσα σας.
- Ολοκληρώστε τον καθαρισμό των δοντιών σας με ένα στοματικό διάλυμα, που θα περιέχει αιθέρια έλαια, φθόριο και άλατα ψευδαργύρου. Ή με μαγειρική σόδα, εάν δεν έχετε διάλυμα.
- Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες.
- Όσοι έχετε τεχνητές οδοντοστοιχίες πρέπει επίσης να τις φροντίζετε με σχολαστικότητα. Βουρτσίζετε, λοιπόν, κι εσείς τις οδοντοστοιχίες και τα ούλα σας έπειτα από κάθε γεύμα, γιατί τα υπολείμματα τροφών που παραμένουν πάνω τους πιθανόν να προκαλέσουν έντονη κακοσμία.
Τέλος στην κακοσμία
Με τον περιοδικό προληπτικό έλεγχο των δοντιών σας θα γλιτώσετε σίγουρα και από την κακοσμία του στόματος, αφού είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το 85-90% των περιπτώσεων αυτών είναι στοματικής προέλευσης.
Η δυσάρεστη αναπνοή από το στόμα οφείλεται συνήθως:
- Στην οδοντική πλάκα, όταν τα δόντια δεν πλένονται καλά κι έτσι γίνονται πόλος έλξης βακτηρίων και μικροβίων.
- Στην ουλίτιδα, αφού και σε αυτή την περίπτωση έχουμε συσσώρευση βακτηρίων και μικροβίων.
- Στα χαλασμένα δόντια που μένουν ασφράγιστα.
- Στην ξηρότητα του στόματος όταν οι σιελογόνοι αδένες δεν εκκρίνουν το σάλιο που πρέπει, ώστε ο οργανισμός να είναι σε θέση να αμύνεται κατά της οδοντικής πλάκας.
- Στο επίχρισμα της γλώσσας, που επηρεάζεται από τα υπολείμματα τροφών που παραμένουν πάνω της.
- Στο αλκαλικό pH του στόματος.
- Στα Gram αρνητικά μικρόβια και οσμογόνες ουσίες που δημιουργούνται από τα μικρόβια της στοματικής χλωρίδας και τις πρωτεΐνες του οργανισμού και των τροφών.
belife.gr