• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Στα χέρια μας βρίσκεται η υγεία μας

Όσες δεν κάπνισαν ποτέ, έτρωγαν υγιεινά, είχαν φυσιολογικό βάρος και γυμνάζονταν συστηματικά, διέτρεχαν κατά 55% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από παθολογικά αίτια.

Οι ειδικοί μας παροτρύνουν διαρκώς να μην καπνίζουμε, να προσέχουμε το βάρος μας, να τρώμε υγιεινά και να γυμναζόμαστε συστηματικά, λέγοντας πως αυτοί οι τρόποι είναι ελιξίρια καλής υγείας και μακροζωίας. 

Δίκιο έχουν σύμφωνα με μια μεγάλη, πολυετή μελέτη, η οποία έδειξε πως ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε παθολογική αιτία κατά 55% - αλλά ειδικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια ή καρκίνο (τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς μας) κατά 72% και κατά 44% αντιστοίχως.

Αν και τα ευρήματα αυτά μοιάζουν προφανή, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που εκπόνησαν τη μελέτη ελπίζουν ότι επειδή αφορούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, ο κόσμος θα πειστεί για το πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος ζωής – πράγμα που ακόμα δεν έχει συμβεί, δεδομένου ότι το 60% του πληθυσμού έχει περιττά κιλά, σχεδόν ο ένας στους δύο καπνίζει, και ελάχιστοι τρέφονται υγιεινά και γυμνάζονται συστηματικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρομπ Μ. βαν Ντάμ, επίκουρο καθηγητή Ιατρικής στο Χάρβαρντ, ανέλυσαν στοιχεία από 77.782 γυναίκες, οι οποίες επί 24 χρόνια – αρχής γενομένης το 1980 – συμπλήρωναν σε τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην ηλεκτρονική έκδοση της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), στη διάρκεια της 24ετίας πέθαναν 8.882 γυναίκες – οι 1.790 από καρδιοπάθεια και οι 4.527 από καρκίνο.

Όσες δεν κάπνισαν ποτέ, έτρωγαν υγιεινά, είχαν φυσιολογικό βάρος και γυμνάζονταν συστηματικά, διέτρεχαν κατά 55% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από παθολογικά αίτια.

Μεγαλύτερος φονιάς το τσιγάρο

Αναλύοντας κάθε παράγοντα κινδύνου ξεχωριστά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 28% των θανάτων που καταγράφηκαν στη διάρκεια της μελέτης ήταν από το κάπνισμα, το 14% από τα περιττά κιλά, το 17% από την καθιστική ζωή και το 13% από την ανθυγιεινή διατροφή.

Ειδικά μεταξύ των μη καπνιστριών εθελοντριών, τα περιττά κιλά προκάλεσαν το 22% των θανάτων.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι το 7% των θανάτων οφειλόταν στην μη κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ, η οποία προστατεύει από την καρδιοπάθεια. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός των παραγόντων του υγιεινού τρόπου ζωής έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιβίωση απ’ ό,τι το να υιοθετεί κανείς έναν ή μερικούς από τους παράγοντες αυτούς», είπε ο δρ βαν Νταμ.

«Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε τη ζωή και την μοίρα μας», είπε από την πλευράς της η δρ Ζούζαν Στάϊνμπαουμ, διευθύντρια του Τμήματος Γυναικών & Στεφανιαίας Νόσου στο Νοσοκομείο Λένοξ Χιλ, στην πόλη της Νέας Υόρκης.

«Όποιος ακολουθεί και τις πέντε παραμέτρους του τρόπου ζωής, μπορεί να θωρακίσει την υγεία του και να ζήσει περισσότερο και σε καλύτερη κατάσταση», πρόσθεσε.

Τι πρέπει να κάνουμε

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι για να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια χρειαζόμαστε:

* Υγιεινή διατροφή: ο μέσος ενήλικας συνιστάται να καταναλώνει δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, να επιλέγει δημητριακά ολικής αλέσεως, να προτιμάει το ψάρι, τα πουλερικά και τα λάιτ γαλακτοκομικά προϊόντα, να έχει ως κύριο λίπος στη διατροφή του το ελαιόλαδο και να αποφεύγει τα κρέατα και τα γλυκά (συνιστώνται το πολύ για μία φορά την εβδομάδα).

* Λίγο αλκοόλ: συνιστώνται 1-2 ποτηράκια αλκοόλ (κατά προτίμησιν κόκκινο κρασί) την ημέρα για τις γυναίκες και 2-3 για τους άντρες, κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών.

* Συστηματική άσκηση: συνιστώνται τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας (από περπάτημα και φροντίδα του κήπου έως τζόγγινγκ), επί πέντε ημέρες την εβδομάδα.

* Αποχή από το κάπνισμα: το κάπνισμα αποτελεί αιτία για 12 μορφές καρκίνου - μεταξύ αυτών οι καρκίνοι του πνεύμονος, της ουροδόχου κύστεως, του λάρυγγα και του φάρυγγα.

* Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους: τα περιττά κιλά ενοχοποιούνται για καρδιοπάθεια αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου.

tanea.gr