• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πού κάνουν καλό τα μακαρόνια;

Τα μακαρόνια όχι μόνο δεν παχαίνουν (αν δεν κάνετε υπερβολές), αλλά έχουν και απρόσμενα οφέλη για την υγεία σας!

Μπορεί να νομίζετε ότι μια μακαρονάδα θα καταστρέψει τη δίαιτά σας, όμως ίσως αγνοείτε ότι μπορεί να προστατεύει την υγεία σας. Ε, λοιπόν ναι! Τα μακαρόνια όχι μόνο δεν παχαίνουν (αν δεν κάνετε υπερβολές), αλλά έχουν και απρόσμενα οφέλη για την υγεία σας!

Μας βοηθούν στη συγκέντρωση

Τα μακαρόνια, όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζετε, περιέχουν υδατάνθρακες. Αν δεν τροφοδοτήσετε τον εγκέφαλό σας με υδατάνθρακες, είναι πιθανό να εμφανίσετε κάποια στιγμή προβλήματα συγκέντρωσης. Γιατί; Οι υδατάνθρακες θεωρούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καύσιμα του εγκεφάλου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα προβλήματα συγκέντρωσης είναι πιο έντονα σε όσους κάνουν αυστηρές δίαιτες. Η έλλειψη των υδατανθράκων εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και αυτό δεν μας επιτρέπει  να συγκεντρωθούμε.

Έχουν φυλλικό οξύ και καροτενοειδή

Επιλέξτε λευκά ζυμαρικά που είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος (βιταμίνη B9)  ή ολικής αλέσεως ζυμαρικά, που έχουν πολλά καροτενοειδή (κυρίως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Το φυλλικό οξύ παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων και υποστηρίζει την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων, ενώ η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βοηθούν να έχουμε καλή όραση. Μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Μια μερίδα λευκά ζυμαρικά παρέχει 167 μικρογραμμάρια ή 42 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού. Μια μερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχει 113 μικρογραμμάρια λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.

Προστατεύουν από εγκεφαλικό

Τα μακαρόνια ολικής άλεσης σε συνδυασμό με μια σαλάτα μπορεί να προλαμβάνουν το εγκεφαλικό. Πώς; Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι τρώνε συστηματικά πολλές φυτικές ίνες, διατρέχουν μειωμένες  πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Πλούσιες πηγές φυτικών ινών είναι τα μακαρόνια ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι φυτικές ίνες προστατεύουν από το εγκεφαλικό αφού περιορίζουν τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του, όπως την υπέρταση και την υψηλή χοληστερίνη.

Ρυθμίζουν το σάκχαρο

Τόσο τα λευκά όσο και τα ολικής αλέσεως ζυμαρικά αποτελούν εξαιρετικές πηγές σεληνίου, ένα μέταλλο που ενεργοποιεί τα αντιοξειδωτικά ένζυμα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία των κυττάρων σας από μοριακές βλάβες. Ένα φλιτζάνι ζυμαρικών παρέχει περίπου τα δύο τρίτα της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης.

Τα ζυμαρικά περιέχουν επίσης μαγγάνιο, που σας βοηθά να μεταβολίζετε τους υδατάνθρακες και συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σας. Μια μερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως προσφέρουν στον οργανισμό σας 1,9 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου δηλαδή πάνω από το 100 %  της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης για τις γυναίκες και περίπου το 83 % της Ημερήσιας Πρόσληψης για τους άνδρες, ενώ μια μερίδα λευκά ζυμαρικά προσφέρει 0,5 mg.

Τα ολικής αλέσεως μακαρόνια είναι πλούσια σε σελήνιο.

Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του στρες

Τα μακαρόνια αποτελούν καλή πηγή υδατανθράκων, που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το στρες. Πώς; Μόλις οι υδατάνθρακες διασπώνται κατά τη διάρκεια της πέψης, παράγεται στον οργανισμό μας σεροτονίνη, η οποία θεωρείται ότι μας βοηθάει να χαλαρώσουμε. Την ίδια βέβαια επίδραση μπορούν να έχουν και άλλα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως το ρύζι.

Ακόμη από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που για ένα χρόνο ακολούθησαν διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες καταναλώνοντας μόνο 20 με 40 γραμμάρια υδατανθράκων σε καθημερινή βάση, αντιμετώπιζαν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη, και το άγχος σε σχέση με όσους ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες διατροφή.

Γιατί οι υδατάνθρακες βελτιώνουν τη διάθεση; Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει και πάλι επειδή οι υδατάνθρακες αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης.

pathfinder.gr