• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

5 μύθοι για τη χοληστερίνη. Τι ισχύει τελικά;

Αυξάνουν όλα τα λίπη τη χοληστερίνη; Μπορεί ένα μικρό παιδί να έχει υψηλή χοληστερίνη; Γιατί αφού τρέφομαι σωστά, έχω αυξημένη χοληστερίνη; Το Pathfinder σας βοηθάει να ξεδιαλύνετε τους μύθους και να λύσετε τις απορίες σας, γύρω από ένα σημαντικό θέμα που αφορά την υγεία σας.

Όλα τα λίπη αυξάνουν τη χοληστερίνη

Όχι αυτό δεν είναι αλήθεια. Μάλιστα ορισμένα λίπη συμβάλλουν στη μείωσή της. Για παράδειγμα το ελαιόλαδο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της ''κακής'' χοληστερίνης και στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης.

Επιπλέον τα λίπη είναι χρήσιμα για την απορρόφηση από τον οργανισμό μας των λιποδιαλυτών βιταμινών (π.χ. A, D, και E). Το λίπος, μάλιστα, αποτελεί βασικό συστατικό των κυττάρων μας.

Ωστόσο, τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα ζωικά τρόφιμα, πράγματι μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα και να αυξήσουν τη χοληστερίνη, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Ακόμη και το ελαιόλαδο που θεωρείται υγιεινό λάδι, πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση, γιατί έχει πολλές θερμίδες.

Η χοληστερίνη είναι αποκλειστικά θέμα διατροφής

Λάθος. Πολλοί άνθρωποι παρόλο που προσέχουν τη διατροφή τους ( π.χ. αποφεύγουν τα ζωικά λίπη) και ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών για τη μείωση της χοληστερίνης, εξακολουθούν να έχουν υψηλή χοληστερίνη. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς συμβαίνει γιατί η χοληστερίνη στο αίμα μας, δεν επηρεάζεται μόνο από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Συχνά η αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες (κληρονομική υπερχοληστεριναιμια). Πρόκειται για μία κληρονομική νόσο του μεταβολισμού εξαιτίας της οποίας κάποιο γενετικό πρόβλημα προκαλεί υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.  Επίσης τη χοληστερίνη αυξάνουν και κάποιες άλλες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η καθιστική ζωή.

Δεν πρέπει να τρώμε αυγά επειδή έχουν χοληστερίνη

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται. Τα αυγά, μάλιστα, αποτελούν μια καλή και φθηνή πηγή πρωτεΐνης. Πράγματι, όμως, έχουν συνδεθεί με την αύξηση της χοληστερίνης. Ωστόσο, οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι ασφαλής, ακόμη και ωφέλιμη για τους υγιείς ενήλικες.

Το πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε, εξαρτάται από το τρέχον επίπεδο της χοληστερόλης σας, τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας. Επίσης, εξαρτάται και από την υπόλοιπη διατροφή σας: Για να μην αυξήσετε τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό σας, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η χοληστερίνη περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας, γαλακτοκομικά).

Η χοληστερόλη είναι πάντα βλαβερή

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούν τη λέξη "χοληστερίνη" σκέφτονται ότι είναι κάτι "κακό". Όπως, όμως, στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη, αλλά σε φυσιολογικές ποσότητες είναι απαραίτητη για διάφορες σωματικές διεργασίες.

Είναι απαραίτητο συστατικό τόσο για τη δημιουργία ορισμένων ορμονών, όσο και για την προστασία των μεμβρανών των κυττάρων. Επιπλέον ο ρόλος της χοληστερόλης στις καρδιακές παθήσεις είναι συχνά παρεξηγημένος. Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος από χαμηλής πυκνότητας και υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL και HDL). Η LDL, που είναι γνωστή ως ''κακή'' χοληστερόλη, και όχι η HDL, είναι υπεύθυνη για την αθηροσκλήρωση.

Τα παιδιά δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα πρόβλημα αυστηρά για μεσήλικες. Οι έρευνες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι η αθηροσκλήρωση, η στένωση των αρτηριών που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των οκτώ ετών.

Τον Ιούλιο του 2008, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εξέδωσε οδηγίες για τα παιδιά, σύμφωνα με τις οποίες τα υπέρβαρα παιδιά, που έχουν υψηλή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερίνης τους στο αίμα από μικρή ηλικία.

pathfinder.gr